Сканирания на мозъците на психопатите показаха какво искат те най-много. Оказва се, че мозъкът на психопатите е хардуерно структуриран така, че да се стреми към задоволяване на наградния механизъм, независимо от цената, според резултатите на невронаучното изследване.  Техните мозъци отделят до четири пъти повече допамин в сравнение с допамина, отделен от обикновените хора, в отговор на реакция, която активира награден механизъм в мозъка. Представете си колко повече удоволствие те получават в сравнение с обикновеното удоволствие на стандартните хора.

Водещият автор на изследванвето, д-р Джошуа Бъкхолц, обяснява, че “Често психопатите се описват като студенокръвни престъпници, които взимат нещо или правят така, че да получат това, което искат, без да се замислят за последиците. Ние открихме, че хиперактивната наградна система на допаминовите реакции в техните мозъци вероятно е основата, на която се извършват някой от най-проблемните поведения на психопатите, като например престъпления с насилие, рецидивизъм или злоупотреба с пристрастяващи субстанции.”

Отдавна е известно, че психопатите нямат страх или емпатия. Но резултатите от новото изследване показват силен фокус на тяхната наградна система. Друг автор от изследването, д-р Дейвид Золд, обяснява, че “Съществува дълга традиция в изучаването на психопатията, която се фокусираше върху липсата на чувствителност към наказанието и върху липсата на страх. Но тези черти не се оказват особено продуктивни в предсказването на прояви на насилие или престъпно поведение”.