Няма две мнения по въпроса – канабисът вони. Лошо няма, не обвиняваме растението в нищо, просто искаме да кажем, че в случая си има конкретна причина, която го кара да мирише досущ като секрета на скункса.

Според ново изследване, публикувано в ACS Omega, съществуват множество съставки, които предизвикват специфичния аромат, и учените вече са изолирали над 200 от тях. По-голямата част от изучените принадлежат към семейството на терпеноидите – особено миризливи молекули, които се срещат в природата и които произвеждат най-различни аромати – от тези, наподобяващи гориво, до дървесните миризми и дори тези на растенията.

Поединично тези трепеноиди могат допринесат за над 50 процента от концентрацията на аромата, казват учените. Така например канабисът от вида OG Kush притежава силна и доста остра миризма, наподобяваща гориво, която се дължи на високите концентрации на β-мирцен и β-кариофилен. От друга страна, във вида Jack Herer откриваме големи количества терпинолен и d-лимонен. Благодарение на тях той има дървесен и цитрусов аромат.

Това обаче не е всичко. Терпеноидите „допринасят изключително много за аромата на канабиса и придават на всеки културен вид уникална миризма“, пишат авторите на проучването, но допълват, че те не са отговорни за „химическият произход на аромата, наподобяващ [секрета на] скункса“. Дори онези от вас, които смятат, че канабисът мирише приятно, едва ли биха могли да опишат аромата му само като „цитрусов“ или „дървесен“. Какво друго тогава играе роля?

Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като (отчасти) ароматните молекули са наистина сложни. Изглежда обаче всичко се свежда до семейство химически смеси, известни като летливи серни смеси (VSC). Същите, които карат брюкселското зеле да има толкова неприятен вкус. Те са отговорни и за лошия ви дъх рано сутрин и, разбира се, карат секрета на скункса да вони (меко казано). Всъщност това е една от причините, поради която учените решават да ги потърсят в канабиса – „ароматът на канабиса често се оприличава с този на [секрета на] скункса… и тъй като е известно, че защитният спрей на скункса съдържа няколко доста потентни VSC, ние предположихме, че нещо подобно се крие и в канабиса.“

Предположенията се оказват правилни. Учените откриват множество VSC в проучваните проби, като на някои от тях не са попадали никога досега. Една от тях се казва 3-метил-2-бутен-1-тиол и е сред най-миризливите.

Защо е важно за учените да знаят какво кара канабисът да мирише толкова неприятно? Летливите серни смеси, отговорни за миризмата му, имат структура, която наподобява доста тази на смесите в чесъна – смеси, които вероятно имат антиракови и кардиозащитни ефекти. Ето защо изследователите смятат, че е необходимо да проучим допълнително потенциалните здравни ползи от канабиса.

Източник: IFLScience