Дънките са любимо облекло, не само за момчетата, но и за момичета на всяка възраст. Проблемът е, че петната по тях се отстраняват доста трудно. Продължителното търкане на петното, обезцветява голяма площ около лекето, а то не винаги се отстранява. А следите от трева са много упорити. 
Ако под ръка няма специални средства за отстраняване на петна, тогава можете да се въоръжите със сапун за пране, четка, амоняк и да си спомните добрите стари рецепти.
Ще имате късмет, ако трябва да премахнете прясно петно - то се отстранява по-лесно. Старото леке е проблемно.

1. Сапун и четка за пране
Ако забележите петно ​​върху дънки, не е нужно да се опитвате да го премахнете с мокра кърпа. По-добре е като се приберете да накиснете петното с гореща вода, натъркайте го със сапун за пране и го оставете настрана за 15 мин. След това го разтрийте с четка или гъба, разпенете отново и го изперете. Ако първият път не помогне, повторете процедурата.

2. Вряща вода
Това е друг начин да премахнете следи от свежа трева от денима. Опънете тъканта и излейте обилно вряла вода върху петното. И след това го изперете.

3. Сода
Направете каша от сода за хляб и вода и я нанесете, като я втривате в лекето. Оставете кашата върху лекето за 20-30 минути, след което го изперете на ръка със сапун или в пералня с препарат за пране. 

4. Амоняк
Пригответе разтвора: добавете 1 чаена лъжичка амоняк към чаша топла вода. Полейте лекето (старите петна от трева също могат да бъдат премахнати по този начин) и оставете за 30-40 минути, като през това време трябва да се получи реакция, която ще помогне за прамахване на следите от трева. След това разтрийте петното със сапун за пране, изчеткайте и изплакнете с гореща вода. Накрая пуснете дънките в пералнята.

5. Кислородна вода
Методът е подходящ за по-светлите модели дънки. Тъмните могат да се обезцветят. Кислородната вода трябва да се излее върху петното от вътрешната страна на дънките. И след няколко минути трябва да ги изперете на пералня или на ръка. Вместо водороден прекис може да пробвате с оцет 6-9%.

Продължава на страницата на Новите родители