Все повече експерти твърдят, че Иисус се е възползвал от медицинските свойства на канабиса, предава „Дейли стар“. Ако тази теория бъде приета от обществото, противоречивото растение би могло да намери по-широко приложение при лекуването на най-различни заболявания.

Журналистът Дейвид Бийнсток -  автор и главен редактор на нюйоркското списание „High Times“, е един от хората, които вярват, че конопеното масло би могло да обясни много от „чудесата“, приписвани на Иисус.

„Историческите сведения показват, че канабисът е било широкоразпространен по онова време – коментира Бийнсток пред „Дейли стар. - На практика няма разлика между конопеното масло днес и субстанцията, която се е използвала по времето на Иисус.

Виж още: Теория на марихуанизацията

Учените дори отиват по-далече – те посочват конкретен текст в Библията, който малко или много подкрепя тази теория. Според тях в Изход 30:22-25 откриваме рецептата за маслото за миропомазване на Иисус. И тя съдържа канабис:

 „Вземете следните подправки: 500 шекела смирна, половината на това благоухайна канела, 250 шекела „q’aneh-bosm“, 500 шекела касия… и зехтин. Направете от всичко това свещено масло за миропомазване, ухайна смесица… Това ще бъде свещеното масло за миропомазване“.

Виж още: Как всъщност действа марихуаната на тялото и мозъка

"На базата на близкото произношение и прочитите на Септуагинта можем да разпознаем q’aneh-bosm с английския и гръцкия канабис", коментира американския православен равин и учен Арие Каплан.

"Ако канабисът е бил един от основните компоненти на древното масло за помазване, и получаването на това масло е направило  Исус Христос и неговите последователи християни, значи  преследването на тези, които използват канабис може да се счита за борба с християнството“ - смята Крис Бенет, историк и автор на редица книги, свъзрани с канабиса. Според него думата „keneh-bosm“ идва от „kan“, означаваща „коноп“ или „хашиш“, и “bosom”, означаваща ароматен, и да се превежда като „блатен аир“ (тръстика, използвана с лечебни цели) е грешка в превода.

Виж още: 5 начина, по които марихуаната променя възприятията

Бенет допълва, че активните съставки на канабиса могат да проникват и през кожата. Това според него може да е причината за чудотворното изцеление на кожни и очни болести.

Разбира се, поддръжниците на официалния превод отричат гореспоменатата цинтерпретация. За тази цел те използват няколко довода, направени на базата на логични изводи. Те смятат, че лечебният ефект на мирото, описан в Библията, е много сходен с ефекта на извлека от блатен аир. Теорията е изпитана на практика, тъй като влаголюбивата билка се използва от практикуващите Аюрведа и до днес. Повечето от тези хора смятат, че действието на описаното в Светото писание вещество е същото като на извлека от блатен аир.

„Акорусът е бил много важен за аюрведическата медицина и е с доказана ефикасност. В Шри Ланка например той може да бъде намерен във всяка аптека и дори в градините на хората. Северноамериканските видове пък са от изключителна важност за индианците“, разяснява Литън Джон Мъсълман, професор по ботаника към Университета Олд Доминиън в Норфолк, Вирджиния, който настоява, че „keneh-bosm" означава блатен аир, познат още и като акорус.