Психолози от Държавния университет на Аризона (САЩ) изследват как ще реагират хората, ако учените открият извънземни микроби. „Интерпланетарна инициатива“ е името на тяхната нова организация. „Един от първоначалните въпроси беше, че сме заинтригуваме от това как бихме реагирали, ако открием извънземен живот“ – казва Майкъл Варнъм, един от авторите на проучването и член на инициативата, цитиран от Washington Post. Срещата с извънземни е тема, позната до болка от научната фантастика и неуморните спекулации на интернет ентусиасти. Никой обаче досега не е изследвал възможните реакции на хората „по систематичен, внимателен натин“, казва Варнъм.

Варнъм се обединява с планетарни учени и провежда три експеримента. Изследването е публикувано през ноември и все още е в процес на оценка, но според двама независими учени методите му са надеждни.

В първия експеримент Варнъм и колегите му анализират начина, по който медиите отразяват извънземните открития. Те преглеждат пет различни събития: откриването на пулсарите през 1967 г., които първоначално не са били признати за естествени; откриването на радиосигнала „Уау!“ от астронома Джери Еман от Охайо през 1977 г. (източникът на сигнала е оспорван); откриването през 1996 г. на вкаменени микроби марсиански метеорит; странното поведение на звездата Таби, докладвано през 2015 г., и открития на екзопланети в отдалечени обитаеми зони. Психолозите анализират 15 статии в големи американски медии през програма, която преглежда цялото съдържание за положителни и отрицателни думи. Изследването показва, че журналистите описват тези събития с много повече думи, изразяващи положително отношение.

Гордън Пеникук, психолог от Йейлския университет, който изследва различни възгледи, свързани с религията, здравето и фалшивите новини, твърди, че методът е не може да даде много информация по темата, тъй като „има свидетелства, че хората като цяло използват повече положителни думи“.

Във втория експеримент 500 души трябва да опишат реакциите си при хипотетичното откриване на чужди микроорганизми. Респондентите също трябваше да предположат как ще реагира човечеството като цяло. Подобно на журналистите, хората в изследването използват положителни думи. Върху отговорите не оказват никакво влияние фактори като материално положение, етническа принадлежност, политическа ориентация или отделни черти на характера като невротизъм и др. Любопитно е, че хората очакват не така положителни реакции от околните. Според Варнъм причината е, че повечето американци са убедени, че са по-добри от съседа си.