Болките в ушите могат да бъдат особено неприятни и упорити. Появи ли се, се отразява и на работата ни, и на времето ни за почивка, засяга целия ни живот. Най-честата причина е свързана с различни видове инфекции. Също така болката може да се дължи на натрупана ушна кал, зъбни проблеми, инфекция на синусите или гърлото, задържана вода и др.

Подбрали сме някои средства за облекчаване на болката, които могат да се приложат в домашни условия. Но все пак не забравяйте, че продължителната и силна болка в ушите изисква консултация с лекар.

1. Студени или топли компреси

За облекчаване на болката е добро средство редуването на топли и студени компреси през около 10 минути. Може да пробвате и само с топли, или само със студени компреси, без да ги смесвате. Важно е да установите кой метод би помогнал на вас. Да не се прилага лед директно върху ушите (особено на деца). Не задържайте компресите за дълъг период от време. Никога не оставяйте децата без наблюдение на състоянието им.

2. Зехтин

Зехтинът е популярен помощник срещу болката в ушите, въпреки че не е медицински доказано. Ако причината за болката е натрупана излишна ушна кал, то зехтинът най-вероятно ще облекчи състоянието ви, тъй като текстурата му омекотява и елиминира ненужното количество ушна кал. Капването на няколко топли капки зехтин в ухото може да има противовъзпалителен ефект, който да намали болката.

3. Масаж

Ако източникът на болката са проблеми с дъвкателните мускули, опитайте леко да масажирате зоната, като започнете от областта зад ушите и се движите към врата с движения надолу и след това към предната част. Този тип масаж може също да бъде ефикасен и срещу болката, причинена от ушна инфекция и излишна течност.

4. Хомеопатични капки за уши

Тези капки могат да бъдат закупени в аптеките или онлайн. Изготвят се от билкови екстракти и са полезни за намаляване на налягането, причинено от ушна кал и течности. Установено е, че този вид капки са толкова ефикасни, колкото антибиотичното лечение. Ако възнамерявате да ги използвате при новородени и бебета, препоръчваме ви да се консултирате предварително с педиатър.

5. Джинджифил

Джинджифилът е добър избор за намаляване на болката, което се дължи на активните му природни свойства, както и на факта, че е антимикробен и противогъбичен. Нанесете топъл джинджифилов сок около външния ушен канал, без да го поставяте директно в ухото. Това би трябвало да създаде чувство на облекчение и да намали дискомфорта.