Здравословните хранителни навици се формират именно във възрастта между 1 и 2 години, но как да ги храним и какво не бива да правим в никакъв случай, за да не допуснем грешка, обяснява руският лекар диетолог Елена Мотова, автор на книгата „Моят най-добър приятел стомахът. Хранене за умни хора“.

1. Намаляването на интереса към храната след 1 година е нормално

След първата година, когато детето расте активно и почти винаги радва родителите си с отличен апетит, настъпват други времена. Храненето вече не доминира, защото се сменят познанията за света и храната вече не е толкова важна.

По време на ядене детето може да се отвлича, невинаги е съгласно да хапва, отхвърля много продукти, яде малко или избирателно. Често този естествен етап от развитието тревожи и огорчава родителите – дори най-спокойните се вълнуват и молят детето да хапне лъжичка за тате, за мама, за футболиста Дзюба, пъхат му в устата полезни продукти, докато то гледа телевизия, развличат и удовлетворяват всички негови желания – само и само да се нахрани. Последствията: проблеми с храната и безконечни битки на масата за обяд.

2. Здравите деца решават сами колко им се яде

Те могат самостоятелно да регулират количеството храна, следвайки вътрешните си сигнали за глад и насищане. Но изборът на детето не е задължително да е оптимален и балансиран, затова задачата на родителите е да предложат разнообразна храна, която му е нужна според възрастта. А задачата на детето – да избере това, което му се яде и колкото му се яде.

3. Играта с храната е нормален етап

Когато хлапето размазва храната по себе си и по масата, когато я души, пробва, а после изплюва е естествен етап от запознанството му с нея. Ако малкото отказва да яде нещо, не настоявайте и не се притеснявайте – спокойно и без насилие предложете да пробва след време отново и отново. Най-важното, но и най-сложното е майката и таткото да запазят самообладание при вида на това, което се случва на масата.

Прочетете цялата статия на сайта на Новите родители