Вкусът се формира и възпитава още с въвеждането на първата бебешка храна (след кърменето), а според някои експерти дори и по време на вътреутробното развитие.

Често обаче бебето не харесва предложеното или го приема трудно, съпроводено нерядко и със стомашен дискомфорт.

Много е писано по този въпрос и има различни мнения за това как най-плавно да се премине от кърмене към хранене. Водени са и доста разгорещени спорове от поддръжниците на една или друга теория.

При всички случаи е важно това да стане по начин, максимално щадящ бебешкото стомахче, и в същото време възпитаващ любов към различните вкусове.

Но не само с бебетата може да срещнете съпротива, когато искате да предложите нещо ново. И малко по-големите деца, не обичат да хапват всичко.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще ви улеснят и превърнат начинанието успешно.

Имайте предвид само, че това може да е продължителен, бавен и понякога доста упорит процес, докато детето започне да приема новите за него аромати и вкусове.

Затова се заредете с търпение. И с фотоапарат, защото понякога резултатите са доста забавни и си заслужават да бъдат съхранени за спомен.

Не използвайте храната за изнудване

Храната е храна. Тя не е нещо, с което да изнудвате детето (ако изядеш това, ще получиш подарък), не е цената, която то трябва да плати за своята вина (когато просто спанакът не му харесва и точка по въпроса), не е и средство за запълване на времето, справяне със скуката или въдворяване на тишина и ред.

Детето трябва да свикне да мисли за храната като източник на полезни за него витамини, минерали, вещества. Да я приема като цвят, вкус и аромат. Като нещо, което събира семейството на масата или може да се сподели.

Това се учи от най-ранна възраст, веднага след като разредите или приключите с кърменето, в момента, в който предложите нещо по-различно на детето като вкус и вид.

Не го приемайте като предизвикателство, което трябва непременно да се случи сега и веднага, а търсете баланса. Не изнудвайте детето, а опитайте да запазите спокойствие.

Не превръщайте масата в бойно поле