Какво трябва да знаят родителите и колко важно е разнообразното хранене за малкото дете? Колегите от Новите родители разговарят с Маги Пашова, възпитаник на канадския Институт по природосъобразно хранене (CSNN) със специалност нутриционистика. Автор на книгата „По-здрави бебета“.

Бебето се е родило, изминали са определен брой месеци и ето, че настъпва онзи прекрасен момент, когато трябва да го запознаете с първата храна, различна от кърмата или адаптираното мляко. Коя да изберете и как да я поднесете?

Всъщност между захранването и ранното детско развитие има далеч по-дълбока връзка, отколкото предполагате. И нещата изобщо не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Захранването е комплексен процес, по време на който бебето развива редица нови познания и умения.

Установено е например, че има критичен прозорец за сензорно стимулиране, който се затваря около 10-тия месец и ако до този момент детето яде само пасирани пюрета, то много по-трудно преминава към храна с по-сложна структура след това.

Как родителите да сприятелят детето с храната и какво трябва да знаят за различните периоди на въвеждане на храни? Кои са най-честите грешки и как да не ги допускат. По всички тези въпроси разговаряме с нутрициониста Маги Пашова. Тя е сред специалните гост-лектори на тазгодишното издание на Академия за родители на открито, което ще се проведе на 16 и 17 юли в Южен парк II в София в рамките на Sofia Summer Fest.

Приятно слушане!