Въвеждането на твърди храни в бебешкото меню може да е забавен и вълнуващ етап, но също така е свързан с доста несигурност. Може би се чудите дали бебето ви е готово да се храни безопасно с твърди храни, а дори и да е, може да не сте напълно сигурни кои храни са подходящи от самото начало.

Ако се колебаете дали можете да поднесете на бебето си яйце на масата, знайте, че яйцата са отлична храна за децата на възраст над 6 месеца. Стига да са напълно сготвени, те са добър източник на белтъчини и желязо, които са нужни за развитието на най-малките.

Безопасни ли са яйцата за бебето

Въпреки че често посочваме възрастта като показател (около 6-месечна възраст), че бебето е готово за твърда храна, към която се причисляват и яйцата, маркерите за развитие също са важен знак. Признаците за готовност включват добър контрол на главата, седене без опора, липса на рефлекс за изтласкване на езика, развиваща се щипкова хватка, тегло поне два пъти по-високо от теглото при раждане и проявен интерес към трапезните храни.

Ползите от консумацията на яйца

Яйцата са универсална храна, която осигурява на бебетата много хранителни ползи.

Холин

Яйцата съдържат холин. Това е основно хранително вещество, необходимо за функционирането на метаболизма. Холинът подпомага развитието на мозъка и укрепва паметта, а недостигът му може да причини проблеми с черния дроб. Внимателното хранене на бебето с богати на холин храни като яйцата може да му помогне да си набави достатъчно количество.

Желязо

Желязото е също важно хранително вещество за бебетата. „На около 6-месечна възраст детето се нуждае от храни с високо съдържание на желязо, за да попълни запасите си от него, които са били изразходвани през първите 6 месеца от живота му“, обяснява детския диетолог Ейми Тайлър-Смит.

Бебетата на възраст от 7 до 12 месеца се нуждаят от около 11 милиграма желязо дневно. Едно яйце съдържа около 1,67 милиграма желязо, което покрива голяма част от дневните нужди на детето ви. След този момент е важно да се набавя достатъчно желязо от хранителни добавки или от хранителни източници.

Протеин

Яйцата са източник на висококачествени протеини. Бебетата на възраст над 6 месеца се нуждаят от около 1,12 грама протеин на килограм тегло. Така че едно 8-месечно дете, тежащо около 10 килограма, се нуждае от около 10 грама протеин дневно.

Едно яйце съдържа около 12 грама белтъчини, така че само по себе си може да покрие дневния прием на белтъчини, дори ако някои парчета се окажат на пода.

Мерки за безопасност

Макар че храненето на бебето с яйца има много предимства, съществуват някои малки рискове, които трябва да вземете под внимание и да спазвате предпазни мерки, за да ги избегнете.

Запек

Животинските храни с високо съдържание на белтъчини, като яйцата, обикновено са лишени от фибри и могат да причинят запек, ако не се консумират заедно с храни с високо съдържание на фибри. Най-добрият начин да се преборите с това е да предлагате много храни с високо съдържание на фибри, като плодове и зеленчуци, както и достатъчно течности под формата на кърма или адаптирано мляко.

Продължава на страницата на Новите родители