Учените от университетската болница в Лозана установиха, че следобедният сън намалява наполовина риска от инфаркт и инсулт. Има обаче една уловка – не трябва да прекалявате. Веднъж или два пъти седмично е достатъчно.

Изследователите достигат до това заключение, след като наблюдават 3400 души на възраст от 35 до 75 години средно пет години.

„Дори когато се вземат предвид фактори като възраст, продължителност на съня през нощта и рискове за сърдечносъдовата система като високо кръвно или холестерол, връзката пак е налице“, коментира д-р Хауслер, който е участвал в проучването.

„Изглежда хората, които спят следобед веднъж или два пъти седмично, са с по-здравословен и по-организиран начин на живот, който им позволява такава почивка, докато тези, които спят следобед всеки ден не са особено здрави”, каза проф. Навид Сатар от университета на Глазгоу.

Следобедната дрямка има и други ползи. Преди време учени доказаха, че 10-20 минути сън след обяд (към 15:00 или 16:00 ч.) повишават енергията, помагат ни да се концентрираме след това и подобряват паметта ни. Нещо повече - тази дрямка ще намали желанието ви да си похапнете нещо вредно следобед и ще понижи нивата на стресовите хормони.

Източник: British Medical Journal, Heart