Двама физици и един изследовател в сферата на антропологията на храненето влизат в италианска пицария…

Не, това не е лош виц, а началото на истинско проучване, чиято цел е да опише приготвянето на съвършената пица. Как? С помощта на принципите от термодинамиката, които са приложими към процеса на готвене.

Виж още: Кафе с чесън, моля!

Подходът е сравнително стандартен. "Provando e riprovando", което в превод значи "да се опитваш отново и отново", обяснява авторът на изследването Андрей Варламов.

Процесът на проучването е включвал "разговори с италианци, посещение на различните им пицарии, интервюта с пицари, склонни да разкрият своя опит, предаван от поколение на поколение", допълва Варламов. Точно така - учените са ходели от ресторант на ресторант и са поръчвали пици "Маргарита" с домати, моцарела и босилек.

Според един от пицарите човек, който иска да си хапне най-вкусната пица, „трябва винаги да посещава пицариите, когато са полупразни - пред 20:00 ч или след 22:00 ч.“ Защо? Заради капацитета на фурната. В една фурна, горяща с дърва и разполагаща с огнеупорни тухли, пицата обикновено се пече между на температури от 325 до 330°C за около 120 секунди. В пиковите часове пицарите вдигат градусите до 390°C, за да смогнат с поръчките. Пиците „излитат“ от фурната на всеки 50 секунди и съответно – са с много по-ниско качество.