Пармезанът е вид сирене, което произхожда от Италия. То се отличава с твърда текстура и с гранули и обикновено се произвежда от краве мляко. Има наситен вкус, който може да се определи като орехов. Наименованието „пармезан" често се използва за сиренето, произвеждано в италианския регион Парма, и е известно със своята специфична текстура и специфичен вкус.

Важно е да се отбележи, че не всеки пармезан е истински пармезан. Пармезанът се произвежда в специални мандри от прясно мляко от крави, които никога не са били хранени със суха храна. Мандрите използват строго регулиран процес на зреене на сиренето, за да осигурят различна степен на узряване. По този начин потребителите получават истински пармезан, който има много полезни свойства. Затова трябва да се има предвид, че настърганият пармезан в пластмасови контейнери се приготвя по съвсем различен начин и няма полза от него.

Според някои изследователи пармезанът е най-полезният вид сирене. Ето кои са неговите предимства:

1. Богат на протеини

Пармезанът е отличен източник на висококачествени протеини, които са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в организма. В 30 г пармезан съдържат около 10 г протеин. Истинският пармезан се усвоява лесно поради пробиотичните си свойства.

2. Богат на калций

Той е богат на калций - минерал, който е важен за здравето на костите, мускулите и сърцето.

3. Плътност на хранителните вещества

Осигурява разнообразие от основни хранителни вещества като витамин А, витамин В12 и фосфор.

4. Ниско съдържание на мазнините

Твърдите сирена като пармезана се смятат за едни от най-здравословните. Те са наситени на витамини и минерали, но са с ниско съдържание на мазнини.

5. Наситен аромат и вкус

Пармезанът е отлично допълнение към всяко ястие – можете да го настържете, като не надвишавате ¼ чаша на ястие. Това може да намали нуждата от прекомерно количество сол или допълнителни подправки.

6. Контрол на порциите

Заради силния си вкус малко пармезан може да се използва много, което го прави ефективна съставка за добавяне на вкус, без да се прекалява с висококалоричните продукти. Можете да го превърнете в приятна добавка към макаронените изделия или лещата, към печените зеленчуци или броколите и аспержите.