Хората ядат повече и пият повече безалкохолни напитки, ако им предлагат големи порции или храната е поставена в големи чинии. Отказът от големите порции е начин да се намали приема на калории с 16% във Великобритания и с 29% в САЩ. До този извод стигат авторите на проучване, за което разказва списание Cochrane Database of Systematic Reviews.

Учените обобщават данните от 61 изследвания, в които са участвали 6711 дороволци. Изводите сочат, че ако не се използват големи чинии и чаши, това автоматично съкращава поетите калории с около 279 килокалории за британците и с 526 килокалории за американците. Ефектът не зависи от пола, индекса на телесната маса, степента на глад и нивото на самоконтрол, твърдят учените.

Обикновено за преяждането и затлъстяването обвиняват личните качества на човека, но изследването показва, че е важна и ролята на условията, в които се храни. Намаляването на обема на порциите, както и на привлекателността на храната и нейната достъпност в магазините ще помогнат да се намали рискът от преяждане, коментира един от съавторите на проучването Гарет Олъндс.

Изследователите предлагат няколко конкретни мерки: да се ограничи обемът на продаваните в кафенетата и ресторантите блюда и напитки, богати на калории, особено на мазните и сладките храни и на енергийните напитки. Да се скрият големите порции далече от очите на клиентите, визуално да бъдат отделени малките порции с ярки опаковки и по друг начин, както и търговците да се откажат от политиката на относително евтини големи порции.