В края на 2018-та килограмът вече няма да е това, което беше, след като нашите стандартизирани мерни единици най-накрая ще получат “ъпгрейд” за първи път от 50 години.

Според плана, всички седем основни мерни единици, включително секундата, килограма и метъра, ще бъдат дефинирани спрямо природни константи като например скоростта на светлината, вместо да представляват абстрактна стойност, гласувана от група учени. Това ще направи света доста по-точен.

За какво става въпрос, всъщност? Докато ние си мислим, че един килограм е  просто 1000 грама, действителността е значително по-сложна.

До момента масата на килограма е дефинирана от един единствен обект – плътно парче от сплав, която съдържа 90% платина и 10 процента иридий, и която стои в сейф във Франция и е известна като Международния Прототип на Килограма.

Съществуват реплики на този еталон и на други места по света но истината е, че ако нещо трябва да тежи точно един килограм, то ще трябва да тежи точно колкото еталона в Париж.

А той дори няма постоянно тегло. Независимо от това, колко добре се пази, еталонът губи или получава атоми почти непрекъснато, точно както всеки физически обект, и е известно, че еталонът става по-тежък с годините, заради “замърсяване” на повърхността му.