Забравете телесната маса – вече има по-точен начин за измерване на здравословното тегло

03 май 2017 г., 23:18
7481

Shutterstock

След като сте слезли от кантара в лекарския кабинет, вашият лекар може да ви е показал графика на на вашия индекс на телесна маса (ИТМ).

Методът, който измерва телесната мазнина въз основа на съотношението между теглото и височината ви, може да бъде проследен до 30-те години на 20-ти век и въпреки популярността му, днес се смята за твърде приблизителна мярка за физическата ви форма.
 
За щастие вече има алтернатива - и тя решава най-големия проблем с ИТМ.

На 1 май учени от Майо Клиник публикува „Индикатор за обема на тялото“ или BVI – нов инструмент, който може да преобразува начина, по който се мерим.

Измерването е по същество съотношение, сравняващо общия ви телесен обем с обема на корема, измерване, което може да се вземе ръчно или с помощта на приложение.

Макар че може да звучи странно, талията ни е ключов индикатор за нашата физическа форма, казва Хосе Медина Инойоза, специалист по превантивна кардиология от Майо Клиник.

Няколко изследвания са документирали връзката между високите количества коремна мазнина и повишения риск от сърдечни заболявания и диабет.

В едно мащабно проучване от 2012 г. учени са изследвали данните на над 340 000 европейци и са открили, че хората, които са с наднормено тегло и по-широкия талия (87,63 см или повече за жените и 101,6 см или повече за мъжете) има почти същия риск от развитие на диабет като хората, които страдат от клинично затлъстяване.

Един от най-опасните пропуски на ИТМ е фактът, че не отчита мазнините, които носим около корема си. Всичко, което измерва, е височината и теглото, поради което хора с голяма мускулна маса могат да имат ИТМ, което да ги квалифицира като с „наднормено тегло“.

BVI е важна стъпка към отговора на някои от тези въпроси, казва Медина Инойоза.

Учените все още не са сигурни защо излишната мазнина около талията е свързана с отрицателни последици за здравето, но смятат, че това е свързано с начина, по който мазнините в тялото, известни като висцерални мазнини, могат да повлияят на нормалното функциониране на нашите вътрешни органи.

Специалистите в областта на общественото здравеопазване знаят от години, че ИТМ не е перфектен инструмент за измерване на здравословното тегло и че един подобрен показател трябва да включва и обиколката на талията.

„За здравето не е толкова важно колко тежите, а колко мазнини имате около корема“, пишат  учени от Харвардското медицинско училище още през 2005 г.

Изследователите, разработили BVI, също обединяват усилията си с технологията за изследване на тялото Select Research, за да създадат приложение, което сравнява профила на тялото, с изглед анфас, за да оцени съотношението на телесния обем.

„Измерването на теглото и телесните мазнини с фокус върху корема,“ казва Медина Инойоза, „BVI предлага нов, подобрен потенциален диагностичен инструмент".

Източник: Science Alert

Коментари