След като сте слезли от кантара в лекарския кабинет, вашият лекар може да ви е показал графика на на вашия индекс на телесна маса (ИТМ).

Методът, който измерва телесната мазнина въз основа на съотношението между теглото и височината ви, може да бъде проследен до 30-те години на 20-ти век и въпреки популярността му, днес се смята за твърде приблизителна мярка за физическата ви форма.
 
За щастие вече има алтернатива - и тя решава най-големия проблем с ИТМ.

На 1 май учени от Майо Клиник публикува „Индикатор за обема на тялото“ или BVI – нов инструмент, който може да преобразува начина, по който се мерим.

Измерването е по същество съотношение, сравняващо общия ви телесен обем с обема на корема, измерване, което може да се вземе ръчно или с помощта на приложение.

Макар че може да звучи странно, талията ни е ключов индикатор за нашата физическа форма, казва Хосе Медина Инойоза, специалист по превантивна кардиология от Майо Клиник.

Няколко изследвания са документирали връзката между високите количества коремна мазнина и повишения риск от сърдечни заболявания и диабет.

В едно мащабно проучване от 2012 г. учени са изследвали данните на над 340 000 европейци и са открили, че хората, които са с наднормено тегло и по-широкия талия (87,63 см или повече за жените и 101,6 см или повече за мъжете) има почти същия риск от развитие на диабет като хората, които страдат от клинично затлъстяване.