Искате ли да свалите още няколко килограма за лятото? Тогава събудете хормоните на стройната фигура. За целта не е нужно да се потите във фитнеса или да спазвате изнурителни диети, които нерядко водят след себе си йо-йо ефект. Всъщност, за да отслабнете трайно, просто трябва да се храните здравословно и балансирано и да консумирате продукти, които не само съдържат важни хранителни вещества, но активират и производството на хормоните на стройната фигура. Колкото повече от тях синтезира организмът, толкова по-бързо се топят килограмите. Ето какво ще ви помогне…

1. Пълнозърнестите потискат пристъпите на вълчи глад

Не е тайна, че в сравнение с белите брашна пълнозърнестите са по-подходящи за отслабване. Ето каква е причината. Пълнозърнестата паста или пълнозърнестият хляб поддържат нивото на кръвната захар стабилно, благодарение на което се чувстваме сити по-дълго. Производството на глюкагон се активира и изгарянето на мазнините протича пълноценно. „Празните“ въглехидрати, напротив, причиняват пристъпи на вълчи глад, защото кръвната захар рязко се повишава, след което бързо отново спада.

2. Сьомгата събужда хормоните на ситостта

Чрез приема на протеини и омега-3 мастни киселини, които се съдържат най-вече в сьомгата, херингата и скумрията, се активира хормонът лептин, дремещ в мастните клетки. Той стимулира метаболизма, така че изразходваме повече енергия и същевременно чувството на глад намалява.

3. Стройни в съня с домати

Хормонът на съня мелатонин, който се съдържа например в доматите, има положителен ефект върху обмяната на веществата. Освен това през нощта разгръща действието си и хормонът на растежа (HGH). За да може този химичен пратеник да изтегли възможно най-много мазнини от клетките, вечер трябва да приемате богата на белтъчини храна, която насърчава хормоналния баланс.

4. Бадемите понижават нивото на инсулина

Бадемите също са полезни, защото съдържат ценни и здравословни мазнини, които регулират метаболизма и предотвратяват пристъпите на вълчи глад. Със своето сравнително високо съдържание на мазнини тези малки ядки допринасят за задоволяване на глада и обуздаване на апетита.  

5. Грейпфрутите ни държат сити за дълго

Грейпфрутите са същински убийци на мазнини и въпреки че тръпчивият плод почти не съдържа калории или мазнини, той засища трайно. Това се дължи на горчивото вещество нарингин, което активира производството на стомашен сок и по този начин предизвиква чувство на ситост. Освен това нарингинът стимулира храносмилането и най-вече смилането на мазнините, като регулира нивата на инсулина и холестерола.