Какво е магнитуд, каква е разликата между сеизмичните скали и защо земетресенията се измерват толкова трудно...

Да се използва единна скала за измерване на земетресенията не е никак лесно. Има множество характеристики, по които те се различават. Има хоризонтални и вертикални, по-плитки и по-дълбоки, по-бързи и по-бавни, едва доловими и разрушителни.

Целта при създаването на скалите винаги е да се изчисли количеството енергия, освободена от земетресението - така получаваме информация за динамиката във вътрешността на Земята.

През 1902 г. Джузепе Меркали, специалист по вулканите, създава 12-степенна скала, която измервала интензитета на трусовете - въз основа на щетите, нанесени от бедствието.

Магнитудната скала на Рихтер е създадена от двама учени. Американският сеизмолог Чарлз Рихтер работи заедно с германеца Бено Гутенберг. Десестепенната скала е представена през 1935 г. Тя измерва силата на труса в неговия епицентър или т. нар. "магнитуд".

Рихтер и Гутенберг създават и уред, с помощта на който да отчитат силата на земетресенията – сеизмограф. Всяка единица на магнитуда отчита отделянето на 31 пъти повече енергия от предишната.  

Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, използвана предимно в Индия и Източна Европа, е създадена през 1964 г. и също като скалата на Меркали измерва степента на нанесените щети, както и ефекта върху хората.

Усетихте ли днешното земетресение? Споделете с нас в коментарите.