Учените са озадачени от странните сеизмични вълни, които обиколиха света – никой не е напълно сигурен какво точно ги е предизвикало.

Те са открити на 11 ноември от сензори в различни кътчета на Земята, съобщава National Geographic. Смята се, че са се зародили първоначално край френския остров Майот между Мадагаскар и Африка. Засечени са в Замбия и Кения и са си проправили път до Канада, Чили, Нова Зеландия и дори Хаваите.

Въпреки че вълните траят близо 20 минути, никой човек не ги е усетил. Вместо това съществуването им е забелязано от сеизмограми, работещи в реално време, на Американската геоложка служба. Учените не могат да кажат категорично какво ги е предизвикало.

„Не мисля, че сме виждали нещо подобно – казва Горан Екстрьом от Колумбийския университет пред National Geographic. – Това обаче не означава, че в края на краищата ще се окаже, че първопричината за появата им е нещо особено екзотично.“

Френската геоложка служба, която проучва вълните, твърди, че те може би са резултат от вулканична активност по крайбрежието на Майот. Възможно е и земетресение да ги е задействало (или някакво изригване във водата).

„Според един конкретен анализ това движение може да е вследствие от изпразването на резервоар с магма в района, въпреки че ще трябва да се проведат още изследвания, за да можем да го потвърдим“, казват френските учени пред Science Alert.

Няма как да не отбележим, че преди около половин година преди това конкретно събитие учените засякоха поредица от земетресения по крайбрежието на Майот. Те продължиха дълго време – до засичането на странното явление - и дори започнаха леко да изместват острова. Сегашните вълни обаче нямат характеристиките на обикновено земетресение.

Тепърва ще бъдат проведени още изследвания.

Източник: National Geographic

Искате да четете още подобни материали? Харесайте ни във Facebook!