За да оценим здравето си, се теглим, мерим кръвното и холестерола си. Един учен се опитва да разбере връзката между нашето благосъстояние и нещо много по-трудно да се определи количествено: мъдростта. Екип, ръководен от гериатричния психиатър Дилип Джесте от Калифорнийския университет в Сан Диего търси научно обяснение за мъдростта. Крайната му цел е да помогне на хората да развият своята мъдрост, точно както един пациент може да подобри сърдечно-съдовото си здраве.

Хората разсъждават за мъдростта от хиляди години. От Стария Завет и Аристотел до съвременните книги за самопомощ, се опитваме да опишем тази черта с думи. В Индия основен крайъгълен камък е Бхагавад Гита, част от хиндуисткия епос Махабхарата, в която воин разговаря със своя колесничар – бог Кришна под прикритие. Съставена между трети и първи век пр.н.е., Гита е религиозен текст, който за мнозина индийци дава основата за една философия на живота, утвърждаваща качества като състрадание и самоконтрол. Като дете, растящо в Индия, Джесте бил потопен в Гита. Но след като записва медицина и започва да се занимава с гериатрична психиатрия в САЩ, за дълго не сеща за нея.

Години по-късно, Джесте си спомня за Гита. Поводът са резултатите от проучване, което е направил върху стареенето и шизофренията. С напредването на възрастта хората с шизофрения изглеждат по-щастливи и по-стабилни. Техните симптоми се подобряват и те са по-склонни да следват лечението. В следващо проучване на 1006 души без шизофрения, които са на възраст между 50 и 99 години в Сан Диего, Джесте отново вижда, че хората стават по-щастливи с възрастта, дори когато физическото им здраве се влошава. Какво качество може едновременно да се подобрява с възрастта и да води до по-добр психично благополучие? Така той си припомня, че е научил значението на мъдростта благодарение на Гита. Спомня си и онова, което всеки от нас е чувал – че с възрастта хората стават по-мъдри. „Чудех се дали това се е има предвид, когато казваме че с възрастта човек помъдрява“, казва той. Но как се доказва такова смътно усещане?