Кой не е изпитвал съкрушителната сила на махмурлука и не е съжалил за няколкото допълнителни чаши алкохол, изпити предната вечер? Е, имаме добри новини. Според изследователи синтетичният алкохол, който замайва главата ни, но не води до ужасяващо главоболие на следващия ден, може да се появи по магазините през следващите 5 години.

Основният отговорник за този магически еликсир е Дейвид Нът. Може би сте чували за него. Доскоро изпълняваше ролята на председател на Консултативния съвет по злоупотреба с наркотични. След като заяви обаче, че язденето на кон е по-опасно от приемането на екстази, бе свален от своя пост. Впоследствие публикува материал в The Lancet, чието заключение е, че алкохолът „е по-вреден от хероина и кокаина“.

“Индустрията е наясно с факта, че алкохолът е токсична субстанция – казва Нът през The Guardian. – Ако беше открита днес, щеше да е нелегална. Безопасният лимит на алкохол (ако приложим стандартите за храна) ще е една чаша вино на година“. Любопитен факт – самият Нът не е сред въздържателите. Той е съсобственик на винен бар в Лондон заедно с дъщеря си.

В момента Нът работи като невропсихофармаколог в Имперския колеж в Лондон.

Синтетичният алкохол (или „алкосинт“), върху който работи, се казва Alcarelle. Идеята е, че предлага всички положителни ефекти на алкохола, но без негативните ефекти и здравословни проблеми, свързани с него. Нът е категоричен, че напитката ще спре насилието след употребата на алкохол и ще сведе до нула жертвите на пътя под неговото въздействие.

Преди да се появи на пазара обаче, създателите му трябва да се уверят, че е напълно безопасен. Засега единствено Нът и неговият екип са го пробвали и признават, че е нужна още работа. Изследователите обаче са предначертали 5-годишен план, в рамките на който се надяват, че ще преминат през всички регулации и ще го класифицират като хранителна добавка. Впоследствие ще предложат Alcarelle на компаниите, които търсят да добавят към портфолиото си алтернативи на алкохола.

Източник: IFLScience