Гел, създаден от млечни протеини и златни наночастици, може да се окаже най-доброто средство за лечение на махмурлук, тъй като предотвратява появата на ужасните последици от алкохола.

Продуктът е все още в доста ранен етап на развитие. Въпреки това първоначалните тестове върху мишки показват "обещаваща стратегия за ефективна детоксикация от алкохол".

С помощта на гела ученият по материалознание от ETH Цюрих Рафаеле Меценга и ученият по храните Джиаки Су, заедно с международен екип от изследователи, успяват да намалят нивата на алкохол в кръвта на интоксикирани мишки с 40 % за 30 минути.

"Гелът премества разграждането на алкохола от черния дроб към храносмилателния тракт. … при това положение не се образува вредният ацеталдехид като междинен продукт", обяснява Мезенга.

Ацеталдехидът е виновник за много от симптомите на махмурлука, включително гадене, главоболие, сухота в устата, понижаване на кръвното налягане, ускорен сърдечен ритъм, по-висока температура на кожата и зачервяване на лицето.

Екипът показва, че техният гел може да катализира разграждането на алкохола в червата до по-малко токсичната оцетна киселина, а не до ацеталдехид.

В рамките на 30 минути след консумацията на алкохол при интоксикираните мишки, на които е даден гелът, се наблюдава 40-процентно намаляване на нивата на алкохол в кръвта, а в рамките на 5 часа - над 50-процентно.

Нещо повече, мишките, на които ежедневно е даван гелът заедно с алкохола, губят по-малко тегло и имат по-добър метаболизъм на мазнините в черния дроб, отколкото онези, на които е даван само алкохол в продължение на 10 дни. Това предполага, че гелът е смекчавал уврежданията на няколко органа.

"По-здравословно е изобщо да не се пие алкохол", предупреждава Меценга. "Въпреки това гелът би могъл да бъде от особен интерес за хора, които не желаят да се откажат напълно от алкохола, но не искат да натоварват организма си и не търсят активно ефекта на напитката."

За да създадат този чудодейно звучащ гел, изследователите използват млечната суроватка - воднистата част на млякото, която се отделя от твърдата извара при производството на сирене.

Когато се вари в продължение на няколко часа, суроватката образува дълги нишки, които могат да бъдат подмамени да се слеят в гел в реакция с желязосъдържащо съединение. Добавянето на златни наночастици и малко захар помага на субстанцията да улесни каскада от ензимни реакции за "обезвреждане" на алкохола.

Геловете естествено се усвояват по-дълго от червата, а златните наночастици също удължават това време. Това позволява на компонентите на гела да превърнат вредния алкохол в по-малко токсична оцетна киселина, която тялото ни може да разгради допълнително до вода и въглероден диоксид.

Но това действа само докато алкохолът е все още в храносмилателния тракт. Веднъж попаднал в кръвния поток, токсичният ефект на алкохола е извън обсега на гела.

Все още има много работа, преди продуктът да бъде признат за безопасен за опити с хора, но надеждата е, че той ще може да се приема преди или по време на консумация на алкохол, за да се предотврати вредното му въздействие.

Изследването е публикувано в Nature Nanotechnology.

Източник: Science Alert