Казват, че очите са прозорец към душата. Науката днес потвърждава тази стара мъдрост. 

Ново изследване, публикувано в Psychological Science, проучва как хората могат да комуникират и да предават емоционалните си състояния само с очите си. Разбира се, това е нещо, което всички правим, понякога съзнателно, всеки ден. Но изследването показва, че тази преценка може да е дори по-точна и дълбоко вкоренена, отколкото някога сме смятали. 

В изследването участват 28 доброволци, които преминават 600 теста, в които им показват изображения на очи, които са изолирани от хората с различни изражения като тъга, отвращение, гняв, радост, страх и изненада. Те трябва да изберат коя дума изразява душевното състояние на дадения човек. 

След като преглеждат резултатите, учените анализират как тези възприятия са свързани със специфични движения на очите, отвореност на окото, разстояние между веждата и окото, кривата на веждите, както и бръчките на слепоочията и под окото. 

Вероятно не е изненадващо, че реакциите на хората спрямо изображенията са твърде сходни. Стесняването на очите е широко разпознато като състояние, свързано със социална дискриминация – омраза, подозрение и агресия. От друга страна, разширавянето на очите се свързва с чувствителност, очакване, страх и интерес. 

Тези движения обаче са изненадващо дискретни. Това може би обяснява защо хората не винаги проследяват и да разчитат чуждия поглед. 

Авторите на изследването казват, че макар тези изражения вероятно да са се зародили с практическа цел, те по-късно са кооптирани за социални цели. Например, стесняването на очите може да се е развило, за да осигури по-голяма зрителна острота в моменти, когато се изисква по-висока концентрация, например при лов или физическа конфронтация. Така постепенно това изражение се превръща в сигнал за гняв и агресия. 

Източник: IFLScience