Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA FSIS), посветено на потенциалните повърхности в кухнята, които могат да замърсят храната, установи, че бурканчетата за подправки въобще не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, пише Science Daily.

Докато готвят, хората постоянно използват подправки, в които може да има микроорганизми, като например причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в крайна сметка се озовават в човешкия организъм.

"Нашето изследване показва, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате предвид, както докато готвите, така и след това", казва професор Доналд Шафнър от университета "Рътгърс", който провежда изследването в сътрудничество с колеги от университета на Северна Каролина.

За да се избегне подобна опасност, ученият препоръчва правилно боравене с храната, редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и прибори. 

"Целта на проучването беше да се определи разпространението и степента на кръстосано замърсяване на различни кухненски повърхности по време на приготвяне на храна", допълва Шафнър. 

Изследователите установиха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са се оказали дръжките на крановете. 

Изследването е публикувано в Journal of Food Protection.