Кой не е мечтал като дете да тръгне по следите на Лара Крофт и Индиана Джоунс, за да изследва разрушени храмове и да разравя вековни съкровища? В действителност работата на археолозите не е толкова вълнуваща колкото на филмовите звезди, но когато попаднат на интересна находка, те ликуват не по-малко.

5. „Черната смърт“ е по-стара, отколкото се смяташе

Чумата, позната също като „черната смърт“, върлувала в Европа в средата на ХIV век, за по-малко от 10 години отнела живота на около 25 милиона души. Но този бич на човечеството изглежда е много по-стар, отколкото се предполагаше. През 2018 г. учени са открили в района на Самара, Русия, предтеча на генома на чумната бактерия в тленните останки на двама души отпреди 3800 години.

6. Мумията от Атакама

Често вместо да дават отговори, археологическите находки повдигат още повече въпроси.  А понякога направо шокират учените. Такава е мумията с необичаен скелет, открита в чилийската пустиня Атакама през 2003 г. Дължината му е всичко на всичко 15 сантиметра, а главата е конусовидна като на извънземно. Находката предизвиква много спорове, като едно от предположенията е, че става дума за пришелец от друг свят. Неотдавна обаче бе потвърдено, че останките все пак са човешки и по-точно на новородено бебе с аномалии, причините за които предстои да бъдат изяснени.

7. Древни гиганти

В началото на миналия век в пещерата Лавлок близо до Рино, щата Невада, бил открит отпечатък на човешка ръка с гигантски размери. По-късно на същото място били намерени и отделни кости и черепи с човешки косми с червен цвят. Всичко това навело учените на мисълта за съществуването на раса от хора с гигантски ръст. Във фолклора на местните индианци също имало легенди за великани човекоядци, които били унищожени, понеже представлявали заплаха за останалото население. Една по-достоверна теория гласи, че гигантите, за които се споменава в легендите на различни народи и в Библията, са от човешката раса преди Потопа, когато според научните изследвания хората достигали ръст от 4 метра.

8. Сребърната маска на Тадихор

Египет безспорно е най-привлекателната страна за археолозите. Пред 2018 г. те се натъкнали на любопитна находка – нещо, което очевидно представлявало някогашна работилница за мумифициране на покойници. Съдовете и субстанциите за процеса на балсамиране били само началото. В двора на работилницата имало дълъг тунел, в чийто край намерили саркофага на знатна египтянка на име Тадихор. За името и произхода отсъдили по това, че думата била гравирано в десетки статуетки наоколо, а лицето на жената било покрито с изкусно изработена маска от сребро.

Към първата част ТУК.