14 популярни мита за храната, развенчани от науката
Често сме чували, че не е хубаво да се храним след 18.00 часа, че трябва да пием по 8 чаши вода на ден. Как обаче стоят нещата с някои други популярни твърдения, свързани с храната?
Верни ли са изобщо?
Дървените дъски за рязане събират страшно много бактерии
Това просто не е вярно. Просто ги измийте и дезинфекцирайте хубаво и няма да имате проблеми.
Осолената вода кипва по-бързо
Химията доказва тъкмо обратното – без значение колко сол добавяте, това няма да помогне на водата да кипне по-бързо.
Яйцата увеличават нивата на холестерол
Нивата на холестерол се влияят от наситените мазнини и трансмазнините. Едно яйце съдържа 1,4 грама наситени мазнини. В него няма трансмазнини. От друга страна, яйцата съдържат антиоксиданти, влияещи благоприятно на зрението ни.
Алуминиевите посуди отделят токсини, които предизвикват Алцхаймер
Учените доказаха, че алуминият се обработва от бъбреците. Съответно – той не може да е причина за тази болест.
Енергийните напитки ви зареждат с енергия
Захарта ви прави по-енергични за кратко време, докато кофеинът възпира сънливостта. Тези съставки обаче не ви зареждат с допълнителна енергия – просто водят до затлъстяване и безсъние.
Пържената храна предизвиква инфаркт
Учените не са открили каквато и да е връзка между двете.
Трябва да ядете често и на малки порции
Учените са открили, че подобна диета не спомага с нищо при свалянето на излишните килограми.