Подобрение #7: Консумирайте няколко по-малки хранения, вместо 1-2 големи

фективен метод в борбата с апетита, тъй като спомага за контрола на кръвната захар. В същото време ще попречи да ядете твърдо много храна и в последствие да се чувствате подути и неразположени. 3 основни хранения, комбинирани с 1-2 междинни е добра основа.

- Хранете се бавно, за да дадете възможност на тялото да регистрира приетите калории и да достигнат сигнали до мозъка, че вече не сте гладни. Храненето твърде бързо прави по-вероятно да консумирате големи количества, преди да осъзнаете, че сте се нахранили, причинявайки разтягане на корема и болезнено подуване. Обикновено са необходими към 20 минути, за да се предадат сигнали за ситост;

- Храненето по едно и също време всеки ден също може да е от полза. Така тялото ще може да предвиди предстоящите хранения и да се подготви физиологично;

Подобрение #8: Премахнете храни, които дразнят храносмилателната система

Тази стъпка изисква да отделите повече време и усилия. Храните, които дразнят храносмилателната система варират много от човек до човек. Опитайте да записвате храните, които консумирате, за да откриете дали има такива, които разстройват вашето храносмилане. Може да записвате всяко хранене в дневник и евентуални симптоми, които то предизвиква, до 1-2 часа след консумирането му (болки в стомаха, газове и др.). Може да опитате и да изключите за кратък период от време храни, които често се свързват със стомашни неразположения. Подобни примери са:

- Преработени храни като сладкиши, тестени изделия, пържени храни и бърза храна;

- Високо киселинни храни като кафе, чай, домати, оцет и цитрусови плодове (особено лимон и грейпфрут);

- Храни като боб, зеле и газирани напитки;

- Пикантни храни;

- Храни, съдържащи глутен (пшеница, бяло брашно, овесени ядки, ечемик, ръж, паста и др.);

- Млечни продукти, соя, царевица и фруктоза (сладки плодове, мед, натурални сокове);