Съдбоносните и прекрасни девет месеца могат да бъдат колкото вълшебни, толкова и стресиращи за бъдещата майка. Тялото се променя и могат да се появят поредица от повече или по-малко неприятни проблеми, които да направят сладкото очакване доста изнервящо

Започва се със сутрешното гадене в първите месеци и завършва със запек и храносмилателни затруднения. Възможно е да се появят подуване на корема, стомашни спазми, киселини или рефлукс. А причината в повечето случаи е лошото храносмилане.

Какво може да използвате, за да облекчите състоянието си

По време на бременност списъкът с лекарства е сериозно съкратен, тъй като някои могат да рефлектират върху плода и не са съвсем безопасни. Има обаче природни средства, които са чудесна алтернатива точно в такива моменти. Освен това са наистина ефикасни и помагат за преодоляване на неприятните симптоми.

Преди това обаче е добре да се направи и лека корекция на храненето. На първо място - да се яде по-малко, но по-често, за да не се натоварва стомаха и да му се даде възможност да обработи храната. Трябва да се променят и продуктите и да се избират такива, които са лесно смилаеми - като пресни плодове, варени или готвени на пара зеленчуци.

Какво още може да направите

Много важно е да се насърчи чревния транзит, което може да стане с помощта на повече фибри и течности в менюто: сокове, билкови чайове, супи. Много добри за храносмилането са билковата настойка от дафинов лист, джинджифил и лимон, както и чаят от копър. И двата варианта са безопасни за бъдещите майки.

Ежедневни упражнения също помагат срещу забавеното храносмилане по време на бременност. А леките масажи на корема помагат за отпускането и допълнително стимулират храносмилателните процеси.

И на финала – не забравяйте, че бавното ядене и дъвчене е за предпочитане пред бързото гълтане на храната. Така продуктите стигат до стомаха във вече смлян вид и се обработват много по-лесно.

По материали от DonnaD / Новите родители