Много хора трудно могат да устоят на изкушението на димящата скара и сочната пържола. Но макар че месото е хранително, то съдържа и редица естествени токсини, наситени мазнини и вещества от различен характер, които го правят трудно смилаемо за хората. Особено за някои. По-долу са изброени някои от признаците, които показват, че храносмилателната ви система не се справя добре с обработването на месото и е време да преразгледате начина си на хранене.  Консумацията на месо, особено в големи количества, увеличава риска от множество болести, сред които диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак, пише Bright Side. 

9. Запек

Всички разполагаме с различни храносмилателни системи, които се влияят както от генетиката, така и от хранителните навици. Някои меса съдържат твърде много мазнини. Усвояването на мазнините отнема повече време и може да доведе до лошо храносмилане.  Запекът може да се дължи и на високото съдържание на желязо в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко). Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което допринася за по-трудното храносмилане.

Съвет: Някои проучвания разкриват, че яденето на твърде много червено месо може да увеличи риска от рак на червата. Опитайте се да ядете червено месо само в умерени количества (100-200 g само два пъти седмично) с много зеленчуци или зърнени храни. Избягвайте черен дроб и бъбреци. Заменете го с морски храни или пилешко и помнете, че вареното месо е по-здравословно от печеното. 

8. Постоянно се чувствате гладни

Ако се чувствате гладни непрекъснато, дори и след хранене, това може да означава, че сте прекалили с протеините за сметка на въглехидратите (или обратното). Когато не сте приели достатъчно въглехидрати, кръвната ви захар спада и не произвеждате регулиращия настроението серотонин, чиято липса играе роля и в чувството за глад. 

Съвет: Ако се чувствате непрекъснато гладни, макар че се храните нормално, изберете кисело мляко с плодове или хумус с пълнозърнести бисквити, вместо сандвич за обяд. Спрете месото за няколко дни вижте дали няма да се чувствате по-добре и по-свежи.

7. Тъмни кръгове под очите

Не се лъжете, че тъмните кръгове под очите винаги са знак за недоспиване или умора. Оказва се, че неправилното храносмилане на месото може да се отрази върху лицето ви. Ако често имате тъмни кръгове под очите (особено в дните, след като сте яли месо), това е знак, че организмът ви не го усвоява добре. Неразградените частици могат да преминават през червата в кръвообращението. Организмът ги приема за чужд елемент и произвежда антитела, които да го елиминират. Тази реакция е видима под формата на тъмни кръгове под очите.

6. Високо кръвно налягане

Ако често имате високо кръвно налягане, това може да е знак да намалите месото. Обработените и варени меса съдържат високо съдържание на натрий, тъй като обикновено се третират, подправят и консервират със сол. Освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.

Съвет: Опитайте се да намалите количеството месо, което консумирате и да включите повече зеленчуци. Ако не можете да устоите на изкушението, опитайте се да преминете към по-леки меса и морски храни, тъй като те обикновено съдържат по-малко мазнини.

5. Лош дъх и телесна миризма

Лошият дъх и неприятната миризма на тялото обикновено е знак, че организмът не усвоява добре някои от продуктите, които консумираме. Често това е месото. Ако месото не се усвоява добре, неприятната миризма, която се отделя при обработването му, се връща обратно в храносмилателната система и в крайна сметка стига се отделя през кожата и издишания от нас въздух. Ако не можете да се справите с този проблем, започнете да приемате храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на месото в червата.