Над 100 души в Quora отговориха на въпроса „Кои са общите характеристики на наистина интелигентните хора?“.

Някои потребители споделят мнения, базирани на личния си опит (колко скромно), докато други – изказват предположения.

Оказва се обаче, че много от отговорите съвпадат с научните изследвания по въпроса.

Предлагаме ви 11 от най-интригуващите отговори в Quora и науката за тях.

Интелигентните хора са силно приспособими

Няколко потребители в Quora отбелязват, че интелигентните хора са гъвкави и съобразителни. Освен това могат да се справят и да оцеляват в различни условия. Както Дона Ф. Хамет пише, интелигентните хора се адаптират, като „показват какво трябва да се направи, без значение от ограниченията и усложненията“.

Скорошни психологически проучвания подкрепят тази идея. Интелигентността зависи от това дали можеш да промениш своето собствено поведение, за да се съчетаеш по-убедително със средата, в която си (и при нужда да я промениш).

Те разбират колко много не знаят

Умните хора могат да признаят, когато не са запознати с дадена концепция. Както Джим Уайнър пише, те „не се страхуват да кажат „Не знам“. Ако не го знаят, ще го научат.“

Наблюденията на Уайнър се подкрепят от класическо проучване, направено Джъстин Кругер и Дейвид Дънинг. Според него колкото по-неинтелигентен е даден човек, толкова повече надценява когнитивните си способности.

При експеримент направен с ученици, които имат най-ниските оценки в теста SAT, те са прогнозирали с 50% по-високи резултати за себе си от реално постигнатите на теста. В същото време тези постигнали най-високи резултати са подценили броя на верните отговори, като са прогнозирали 40% по-малко познати отговори от реално постигнатите от тях.

Имат неудовлетворимо любопитство

„Нямам специални таланти, просто съм пословично любопитен“, някога е казвал Айнщайн.

Или както Кейзубур Алас пише, „интелигентните хора си позволяват да се запленят от неща, които останалите възприемат за даденост.“

Изследване, публикувано през 2016 г. открива връзка между детската интелигентност и склонността към нови преживявания (което при възрастните приема ролята на интелектуално любопитство).

В изследването са проследени хиляди хора родени във Великобритания през последните 50 години. Резултатите показват, че 11 годишните с висок коефициент на интелигентност, на 50 годишна възраст също са много по-отворени към експерименти и към натрупване на знания.

Интелигентните хора са непредубедени към чуждото мнение

Умните хора не се затварят за нови идеи и възможности. Хамет пише, че те са „Склонни да приемат и зачетат чуждото мнение“ и че са „отворени за алтернативни решения“.

Психолозите казват, че хората, които са отворени към нови идеи и възможности – търсят алтернативните гледни точки и преценяват нещата обективно. Освен това постигат по-високи резултати на тестове като SAT.

Същевременно обаче умните хора не приемат чуждите идеи на доверие и предпочитат убедителни доказателства.

Те са силни индивидуалисти

Такова е мнението на Дипанкар Трехан.

Скорошно изследване показва, че интелигентните хора изпитват по-малко задоволство от общуването с други хора. Наред с това, те не се чувстват добре сред големи групи от хора и често предпочитат усамотението и собствената си компания.

Интелигентните хора имат силен самоконтрол

Зохер Али пише, че умните хора могат да преодолеят импулсивността, като „планират внимателно целите си, изследват алтернативни стратегии и предвиждат последиците от предприетите действия“.

Учените са открили връзка между самоконтрола и интелигентността. В изследване от 2009 г. участниците е трябвало да избират между две финансови награди – по-малко заплащане на мига или по-голямо, но на по-късен етап във времето.

Резултатите показват, че онези, които са избрали по-късната дата, т.е. тези с по-висок самоконтрол, са постигнали по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

Според изследователите предната част от главния мозък на човек е тази, която му позволява да демонстрира самоконтрол. Колкото по-развита е тя, толкова по-сложни задачи може да решава даденият индивид.

Интелигентните хора са забавни

Адвита Бихани посочва, че наистина интелигентните хора имат по-силно чувство за хумор.

Учените са съгласни. Изследване открива, че професионалните комици имат вербална интелигентност над средното ниво.

Те са чувствителни към чуждите преживявания

Умните хора могат „на практика да почувстват какво си мисли или чувства другия“, казва един потребител в Quora.

Някои психолози твърдят, че емпатията е ключов компонент на емоционалната интелигентност. Емоционално интелигентните са много съпричастни към други хора и винаги искат да знаят повече за тях.

Интелигентните хора могат да открият връзки между концепции, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си

Няколко потребители в Quora посочват, че умните хора откриват връзки там, където другите не успяват. Това е така, тъй като те могат да създават паралели между на пръв поглед коренно различни идеи.

Ейприл Астория пише: „Мислите си, че няма връзка между сашими и диня? Грешите. И двете се ядат сурови и студени.“

Журналистът Чарлс Духиг посочва, че разпознаването на подобни връзки представлява пика на човешката креативност (която, в зависимост от това кого питате, често се свързва с интелигентността). Духиг е проучвал процеса на разработка на хитовия филм Frozen на „Дисни“ и заключава, че продукцията само изглежда оригинална и хитра, тъй като „взима стари идеи и ги сглобява по нови начини.“

Прокрастинират много

Мареш Гаркоти пише, че умните хора са по-склонни към прокрастинация, когато се занимават със задачи от ежедневието, тъй като работят върху неща, които са далеч по-важни.

Това е интересна гледна точка. Някои учени обаче твърдят, че умните прокрастинират дори тогава, когато намират заниманията за смислени. Психологът Адам Грант казва, че този тип поведение е ключово за иновацията и че Стив Джобс го е използвал стратегически.

Когато Стив Джобс е отлагал реализирането на различни проекти, той е позволявал на по-страничните и второстепенни идеи да излязат на преден план. С други думи – не се е хващал директно за най-конвенционалните и очевидни предложения, допълва Грант.

Размишляват върху големите въпроси

Според Рам Кумар интелигентните хора разсъждават доста за „вселената и смисълът на живота“, „те винаги се питат какъв е смисълът на нещата“.

Може би това е една от причините, която прави интелигентните хора по-тревожни. Те премислят ситуациите от всички възможни ъгли и съответно могат да разпознаят потенциалните проблеми, които могат да възникнат. 

Източник: iflscience