Над 100 души в Quora отговориха на въпроса „Кои са общите характеристики на наистина интелигентните хора?“.

Някои потребители споделят мнения, базирани на личния си опит (колко скромно), докато други – изказват предположения.

Оказва се обаче, че много от отговорите съвпадат с научните изследвания по въпроса.

Предлагаме ви 11 от най-интригуващите отговори в Quora и науката за тях.

Интелигентните хора са силно приспособимиНяколко потребители в Quora отбелязват, че интелигентните хора са гъвкави и съобразителни. Освен това могат да се справят и да оцеляват в различни условия. Както Дона Ф. Хамет пише, интелигентните хора се адаптират, като „показват какво трябва да се направи, без значение от ограниченията и усложненията“.

Скорошни психологически проучвания подкрепят тази идея. Интелигентността зависи от това дали можеш да промениш своето собствено поведение, за да се съчетаеш по-убедително със средата, в която си (и при нужда да я промениш).

Те разбират колко много не знаят

Умните хора могат да признаят, когато не са запознати с дадена концепция. Както Джим Уайнър пише, те „не се страхуват да кажат „Не знам“. Ако не го знаят, ще го научат.“

Наблюденията на Уайнър се подкрепят от класическо проучване, направено Джъстин Кругер и Дейвид Дънинг. Според него колкото по-неинтелигентен е даден човек, толкова повече надценява когнитивните си способности.

При експеримент направен с ученици, които имат най-ниските оценки в теста SAT, те са прогнозирали с 50% по-високи резултати за себе си от реално постигнатите на теста. В същото време тези постигнали най-високи резултати са подценили броя на верните отговори, като са прогнозирали 40% по-малко познати отговори от реално постигнатите от тях.

Имат неудовлетворимо любопитство„Нямам специални таланти, просто съм пословично любопитен“, някога е казвал Айнщайн.

Или както Кейзубур Алас пише, „интелигентните хора си позволяват да се запленят от неща, които останалите възприемат за даденост.“

Изследване, публикувано през 2016 г. открива връзка между детската интелигентност и склонността към нови преживявания (което при възрастните приема ролята на интелектуално любопитство).

В изследването са проследени хиляди хора родени във Великобритания през последните 50 години. Резултатите показват, че 11 годишните с висок коефициент на интелигентност, на 50 годишна възраст също са много по-отворени към експерименти и към натрупване на знания.