Вероятно си мислите, че животът ви ще е по-лек, щастлив и ползотворен, ако имате по-висок коефициент на интелигентност.

Нещата обаче стоят по малко по-различен начин, както сочат над стоте отговора в Quora на въпроса „Кога интелигентността се превръща в проклятие?“

Потребителите разказват както за абсурдно високите очаквания, които другите имат от тях, до натрапчивото им възприемане за самохвалковци.

По-долу ще откриете част от най-смислените отговори, които iflscience откри в Quora, както и научната обосновка за всеки един от тях.

Често мислите, вместо да чувствате

Quora потребителят Маркус Гедулд пише, че като цяло той разбира емоциите си наистина добре и може да го разкаже на другите хора. Той обаче никога не чувства облекчение от изразяването им.

„Това е често срещан проблем при умните хора, особено на словоохотливите. Те използват думите като защитна стена. Когато говорят истината, този метод става още по-ефективен. Онези, които не се изразяват добре, разчитат на физически елементи като викане, удари, ритници, тичане, крясъци, плач, танци, подскоци от радост… Аз обяснявам. И когато приключа с обясненията, всичко, което съм разказал, продължава да стои вътре в мен. Просто сега вече си има етикет.“

Наблюденията на Гедулд демонстрират разликата между когнитивните и емоционалните умения.

Учените не могат да кажат със сигурност дали и как двата фактора се съотнасят един към друг. Интересно проучване обаче показва, че високата емоционална интелигентност компенсира ниските когнитивни умения (поне на работното място). С други думи – изглежда, че супер умните хора може и да не се нуждаят от емоционални умения, за да разрешат даден проблем.

Хората често имат изключително високи очаквания от вас

„От вас очакват автоматично да сте най-добрите, без значение от обстоятелствата – пише Рошна Назир – Няма с кого да обсъдите своята несигурност и недостатъци.“

Нещо повече – изпадате в паника, когато помислите какво ще стане, ако не отговорите на тези високи очаквания.

„По този начин ставате толкова предпазливи по отношение на провалите си, че не можете да си позволите да предприемате каквито и да е рискове от страх, че няма да успеете“, пише Саураб Мехта.

Авторите на Smart Parenting for Smart Kids казват, че родителите като цяло се тревожат най-много за успехите на своите деца, когато те са умни и вече се справят добре в училище.

Може и да не научите цената на трудната работа

Доста потребители в Quora казват, че интелигентните хора имат чувството, че могат да се справят с по-малки усилия в сравнение с останалите. Висок коефициент на интелигентност обаче не води автоматично до успех и наистина умните може и никога да не развият постоянството и упоритостта, необходими за постигането на целите си.

Според Кент Фунг „интелигентността се превръща в проблем за онези, които откриват още от рано, че на тях не им се налага да работят усърдно, за да продължават напред. По този начин те не успяват да развият добра работна етика.“

Изследване открива, че усърдната работа се съотнася негативно с определени типове интелигентност. Учените, които го провеждат, посочват, че високо интелигентните хора може и да имат чувството, че не са длъжни да работят усърдно, за да постигнат онова, което искат.

Хората може и да се подразнят от факта, че ги поправяте постоянно в ежедневни разговори

Когато чуете, че някой е казал нещо, което не е съвсем вярно, е трудно да се сдържите и да не го направите.

Трябва обаче да сте наясно с факта, че другите може и да се почувстват засегнати или обидени от вашите действия. В противен случай може и да изгубите някои свои приятели.

Премисляте нещата прекалено много

Много хора в Quora разказват и за прекаленото премисляне и анализиране на нещата и проблемите, които произхождат от това.

Така например можете да станете сантиментални, ако се опитате да откриете екзистенциалната значимост на всяка концепция и преживяване. „Осъзнавате колко тлеещо е всичко и че реално нищо не е от значение. Търсите отговори и това ви подлудява“, пише Акаш Ладха.

Наистина – изследване, публикувано през 2015 г., открива, че вербалната интелигентност е свързана с тревоги и размишления.

От практична гледна точка всичко това означава, че понякога на умните хора им е невъзможно да направят избор. „Разбирането на потенциалните последствия от вашите решения, особено тенденцията да анализирате прекалено тези последствия, прави взимането на решения на практика непосилно“, пише Тританкар Чакарборти.

Осъзнавате колко много всъщност не знаете

Когато сте супер интелигентни, вие често разпознавате границите на собствените си познания. Колкото и да се стараете, никога няма да можете да научите или разбирате всичко.

„Интелигентността е проклятие – колкото повече знаете, толкова повече чувствате, че не знаете“, пише Майк Фаркас. Неговите наблюдения съвпадат с класическо изследване, проведено от Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг. То открива, че колкото по-малко интелигентен е даден човек, толкова по-склонен е той да надцени когнитивните си умения. И обратното.

Експеримент пък показва, че учениците, които са отговорили вярно на по-малко от 25 процента от въпросите на тест, заявяват категорично, че са нацелили почти 50 процента от тях. Същевременно онези, които са отговорили на повече от 75 процента от въпросите, подценяват способностите си и твърдят, че са дали по-малко верни отговори.

Вероятно си мислите, че животът ви ще е по-лек, щастлив и ползотворен, ако имате по-висок коефициент на интелигентност.

Нещата обаче стоят по малко по-различен начин, както сочат над стоте отговора в Quora на въпроса „Кога интелигентността се превръща в проклятие?“

Потребителите разказват както за абсурдно високите очаквания, които другите имат от тях, до натрапчивото им възприемане за самохвалковци.

По-долу ще откриете част от най-смислените отговори, които iflscience откри в Quora, както и научната обосновка за всеки един от тях.