Вероятно си мислите, че животът ви ще е по-лек, щастлив и ползотворен, ако имате по-висок коефициент на интелигентност, пише Мениджър Нюз.

Нещата обаче стоят по малко по-различен начин, както сочат над стоте отговора в Quora на въпроса „Кога интелигентността се превръща в проклятие?“

Потребителите разказват както за абсурдно високите очаквания, които другите имат от тях, до натрапчивото им възприемане за самохвалковци.

По-долу ще откриете част от най-смислените отговори, които iflscience откри в Quora, както и научната обосновка за всеки един от тях.

Често мислите, вместо да чувствате

Quora потребителят Маркус Гедулд пише, че като цяло той разбира емоциите си наистина добре и може да го разкаже на другите хора. Той обаче никога не чувства облекчение от изразяването им.

„Това е често срещан проблем при умните хора, особено на словоохотливите. Те използват думите като защитна стена. Когато говорят истината, този метод става още по-ефективен. Онези, които не се изразяват добре, разчитат на физически елементи като викане, удари, ритници, тичане, крясъци, плач, танци, подскоци от радост… Аз обяснявам. И когато приключа с обясненията, всичко, което съм разказал, продължава да стои вътре в мен. Просто сега вече си има етикет.“

Наблюденията на Гедулд демонстрират разликата между когнитивните и емоционалните умения.

Учените не могат да кажат със сигурност дали и как двата фактора се съотнасят един към друг. Интересно проучване обаче показва, че високата емоционална интелигентност компенсира ниските когнитивни умения (поне на работното място). С други думи – изглежда, че супер умните хора може и да не се нуждаят от емоционални умения, за да разрешат даден проблем.