10 ползи от лимоновата вода, за които не сте чували

05 ноември 2016 г., 23:57
35947

Alexeysun / Shutterstock

Ах, този най-обикновен лимон. Малкият зелен цитрусов плод има толкова неочаквани ползи, в които може да се убедите с този списък, изготвен от Bright Side.

1. Помага на храносмилането

Лимонът е важен източник на пектинови фибри, които са важни за дебелото черво, затова чаша лимонова вода всяка дава важен тласък на храносмилателната система.

2. Помага срещу обезводняване

Векове преди енергийните напитки, лимоновата вода се е използвала за ефикасно лечение на дехидратацията. Когато се изпотите, губите електролити и лимонът заедно с водата помагат за възстановяването на техния баланс в тялото.

3. Полезна за очите

Като цитрусов плод, лимонът е пълен с витамин С и антиоксиданти, които помагат срещу замъгляването на зрението.

4. За мека кожа

Отново благодарение на мощните антиоксиданти, водата с лимон помага за изглаждане на кожата, за омекотяване на бръчките и за цялостен здравословен тен.

5. Лимонът е добър приятел на черния ви дроб

Освен че изчиства токсините като повишава функцията на ензимите, цитрусовата киселина в лимоните помага за разпръскването на вредните бактерии там.

6. Важен източник на калий

Мнозина знаят, че калий се набавя лесно от бананите, но сега вече знаете, че го има и в лимоните. Редовната консумация на лимонова вода помага за правилното функциониране на сърцето, мозъка и бъбреците.

7. Укрепва организма при настинка

Благодарение на високото съдържание на витамин С, личонът защитава от вирусни инфекции и засилва дейността на отслабналата имунна система.

8. Бори се с възпалението

Освен по конкретни поводи, в тялото ви има и хронични възпалителни процеси, с които лимонът се бори, намалявайки нивото на киселинност в организма.

9. Поддържа нивото на рН

Веднъж усвоена в кръвта, лимоновата вода има алкален ефект и балансира нивото на рН, намалявайки опасността от висок холестерол и диабет.

10. Ускорява обмяната на веществата

Ако искате да свалите някой килограм, лимоновата вода е верен съюзник, тъй като засилва метаболизма и утолява глада.

Ключови думи:
Коментари