Искам мозъкът ми да работи като машина. Да разбия всички в офиса, в университета, в компанията, шефът да ме забележи, да си взема изпита, да впечатля онзи красавец с лъскавата черна коса! Какво ли всъщност го мисля? Има толкова техники за стимулиране на сивото вещество – медитация, таблетки, Моцарт, че и судоку. Но наистина ли всички действат? Напоследък учените не са съвсем сигурни. Ето най-големите заблуди за интелигентността.

1. Джогингът за мозъка ни прави по-умни

На голяма популярност се радват програмите за тренинг на мозъка. В специалните фитнес студиа в САЩ хора седят пред компютри и играят на различни игри с надеждата да поумнеят. Лошата новина е, че няма тренинг, който да повишава интелигентността. Добрата – че все пак може да се подобрят някои функции на паметта. Ако пред екрана наизустявате поредици от думи, ще станете по-силен в тази област. Но само в тази. Същото важи и за судоку. Колкото и да решавате, ще се усъвършенствате единствено в попълването на 81-те квадратчета с цифри. Вместо това учете чужди езици, свирете на някакъв инструмент или поддържайте активни социални контакти.

2. Медитацията успокоява

Медитиращите хора изглеждат толкова спокойни, сякаш в главата им нищо не се случва. Но не е така. Медици установиха със скенери и измерване на електрическата активност на мозъка, че в главите на медитиращи монаси кипи много по-бурна дейност, отколкото в тези на отпочиващи хора, участвали в експеримента. Особено активни при монасите се оказали гама-лъчите. Те се свързват с трансцендентални изживявания и когнитивни постижения. Освен това след няколкоседмично медитиране в различни участъци на мозъка било забелязано повишено натрупване на нервни клетки. Възможно е да се раждат нови клетки по време на медитация, твърдят американски изследователи.

3. Възрастните не се поддават на учене

Знаем, че при възрастните хора намалява способността за учене. Да, ама не. Над 50-годишните постигат много добри резултати при терапия, твърди психотерапевтът проф. Хартмут Радеболд. Изследвания показват, че хората могат да учат до дълбока старост. Не е вярно и че на мястото на умрелите мозъчни клетки не се появяват нови.

4. С музика се запомня по-лесно

Учениците масово твърдят, че с радио или CD учат по-добре. Това обикновено не е вярно, казва проф. Луц Йенке от Университета в Цюрих. Слушането и ученето са две различни дейности. Ако се извършват едновременно, това натоварва повече, убеден е той. И без да иска, човек се отдава на музиката за сметка на ученето. Поп музика и чужди думи са най-лошата комбинация.

5. С Моцарт ставаме по-интелигентни

Слушайте Моцарт и интелигентността ви ще се повиши – това го чуваме от години. Всъщност може да се повишат способностите за пространствено-визуално възприятие, но не и коефициентът на интелигентност, твърдят психолозите Франсис Роше и Ким Ки. И това е само в сравнение с хора, които са в пълен покой. Ако въобще се наблюдава някакъв ефект, той е благодарение на по-доброто настроение от музиката на Моцарт – но това се отнася и за Щраус, и за Артър Кларк, и за ефекта от кафето.