Всяка година учени от цял свят разбулват все повече мистерии. Това обаче прави историята на нашата планета още по-заплетена отпреди.

Този път става дума за откритие, направено в Англия през 2009 г. Британски археолози се натъкнаха на т.нар. „втори Стоунхендж“ - – скална формация от над 90 камъка, подредени така, че да образуват буквата С.

Камъните са били открити на 3 км от Стоунхендж. Оказва се, че те са лежали настрани на дълбочина 1 метър. Високи са около 4.5 м.

Монументите се намират на югоизточната част на Дърингтън Уолс – най-известното селище от каменната епоха,  разположено на 3 км от Стоунхендж и построено горе-долу по същото време.

Този заровен „стоунхендж“ е бил открит с помощта на специално радарно оборудване. Учените, които са се натъкнали на него, наричат постижението си „рядък успех“ и вярват, че е почти невъзможно да се открият подобни инсталации по света.

„Монументът е един от най-големите в Европа. Той е се е намирал буквално под носа ни цели 4000 години – коментира Винс Гафни, ръководител на изследователите. – За нас това е изцяло нова конструкция, мащабът й е невероятен. Смятаме, че първоначално постройката е изпълнявала ролята на арена за различни ритуали. Камъните вероятно е трябвало да впечатляват зрителя.“

Откритието все още се намира под земята, но изследователите са сигурни, че е създадено със същите камъни, използвани за Стоунхендж.

Вижте видеото, за да придобиете по-добра визуална представа.