Какво довежда до края на цивилизацията на маите? Дълги години учените се опитват да си отговорят на този въпрос. Като най-голяма вероятност се посочваше голяма суша. Досега. 

Нови проучвания от Юкатанския център за научни изследвания, проведени съвместно с университета в Саутхемптън, обаче показват, че съвсем малка суша е довела до заличаването на великата цивилизация, пише Би Би Си.

С помощта на сложни схеми за моделиране учените установят обема на падналите дъждове и нивото на изпарения между 800 и 850 г. Именно по това време се наблюдава рязък упадък на цивилизацията на маите.

Оказва се, че понижение с 25-40 процента на валежите е било напълно достатъчно, за да изпари водните залежи в района на Юкатанския полуостров.

„Промените в традиционния ред на живот и напускането на градовете най-вероятно е следствие от критичния недостиг на вода. Особено като се има предвид факта, че сушите често са се повтаряли през годините“, коментира проф. Илко Ролинг от университета в Саутхемптън.

Реконструкцията на сушата през периода на маите напомня доста на някои прогнози за бъдещето на този район вследствие на промяната в климата. „Разбира се, има и разлики. Предупреждението обаче е очевидно – тези намалявания на питейната вода, които смятаме за незначителни, могат да доведат до сериозни и дългосрочни промени“, заявява проф. Мартин Медина-Елизолде.