Каменен диск, изобразяващ древна игра на маите с топка, е открит в емблематичния обект Чичен Ица в южната част на Мексико. Смята се, че този спорт, известен просто като "пелота" ("топка"), е играл важна роля в социалния и политическия живот на империята на маите, а археолозите са на мнение, че артефактът може да се отнася до мач, игран преди повече от 1100 години.

Експонатът е наречен "Диск на играчите на пелота" и е гравиран с изображение на две фигури, облечени в традиционен комплект за пелота, заобиколени от лента с йероглифен текст. В надписа изследователите откриват препратка към дата от календара на маите, която се равнява на 894 г. от н.е.

Артефактът е с диаметър 32,5 см и тегло 40 кг, намерен е в постройката Casa Colorada (Цветна къща). Наречен в чест на боядисания в червено интериор, комплексът - известен още като Чичанчоб - е разполагал със собствен двор за пелота.

„Рядко се намира йероглифна писменост на този обект на маите, а още по-рядко - пълен текст. Това не се е случвало от 11 години“, разказва археологът Франсиско Перес Руис.

Въз основа на датата, спомената в надписа, дискът вероятно датира от крайния класически или ранния посткласически период на маите. Според Перес Руис парчето вероятно е отбелязало важно събитие, свързано с мач за пелота, който се е състоял в Цветната къща по това време.

Екип от специалисти по иконография, ръководен от Сантяго Собрино Фернандес, идентифицира двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи украса за глава с пера, а другият - за когото се предполага, че е неговият противник - носи така наречения „змийски тюрбан“. Мъжът със змиите, които се плъзгат около главата му, изглежда също носи и защитната екипировка, характерна за играчите на пелота. 

Самоличността на играчите, изобразени на диска, остава неизвестна, както и резултатът от мача, въпреки че по-нататъшното тълкуване на надписа може да разкрие както характера на състезанието, така и крайния резултат.

Чичен Ица се намира на полуостров Юкатан и е бил един от най-големите градове на маите. Мястото разполага с централно игрище за пелота, което е значително по-голямо от това в Каса Колорада, и се смята, че по време на разцвета си е било домакин на безброй мачове.

Източник: IFLScience