През февруари 1942 г. Кати е млада преуспяваща дама, занимаваща се с интериорен дизайн, която е търсена от почти всички холивудски знаменитости. Живее в западната част на Лос Анджелис, недалеч от градчето Санта Моника. След обявяването на война на Япония сред жителите на Лос Анджелис цари страх от нападение на самолети от Страната на изгряващото слънце. Кати, както и хиляди други, става доброволка към местната противовъздушна отбрана.

 На младата жена обаче й предстои да изживее нещо много повече от японско въздушно нападение. Ударът идва наистина от небето. Кой обаче виси над сградите на Лос Анджелис  в далечната 1942 г., и до днес остава загадка. Или поне така се постарават да го представят американските власти, като придават на инцидента рутинна окраска, а всички подробности остават “строго секретни”.

Ранното утро на 25 февруари 1942 г. Два  месеца и половина след нападението на японците над Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. и влизането на САЩ във Втората световна война. Телефонът на Кати звъни по тъмно и я буди. Търси я отговорникът на противовъздушната отбрана в нейния район. Има въздушна тревога и той пита дали е видяла обект в небето близо до дома й. Кати отива до прозореца и поглежда нагоре.

“Беше голямо, направо огромно. На практика беше точно над моята къща. 

Просто си висеше там в небето и изобщо не се движеше. Никога не бях виждала такова нещо през живота си”, разказва по-късно тя.

Тъй като има въздушна тревога, осветлението в целия град е изгасено. Затова Кати, както и стотици хиляди жители на Лос Анджелис, вижда кристално ясно небесния гост. “Беше бледооранжево на цвят, едно от най-красивите неща, които съм срещала. Виждах го прекрасно, тъй като беше много близо”, разказва младата жена.

Прожекторите на противовъздушната отбрана вече са фиксирали непознатия обект в небето и го следват, докато той се движи съвсем бавно. “Военните изпратиха самолети и аз ги наблюдавах как се приближават на групи към непознатото нещо, а след това се връщат обратно. Имаше стрелба по него, но без никакъв резултат.”