На 17 май американското правителство проведе първите публични изслушвания на Конгреса по въпросите, свързани с НЛО, от 1966 г. насам. В рамките на събитието бяха показани и нови кадри на неидентифицирани летящи феномени (UAP). Също така бе подчертано, че в последно време Министерството на отбраната на САЩ е събрало информация за най-малко 400 подобни срещи, включително 11, които за малко не са довели до сблъсък.

Мнозина обаче бяха разочаровани от липсата на солидни доказателства по време на изслушванията. Също така стана ясно, че законодателите не се интересуват твърде много от факта, че извънземен космически апарат може да посети Земята, колкото от чужда сила, която пилотира следващо поколение военна технология в американското въздушно пространство.

Публичната част от изслушването продължи около час и половина. По време на нея свидетелства водещи членове на американското разузнаване. Впоследствие се проведе класифициран брифинг.

Скот Брей, заместник-директор на разузнаването на ВМС на САЩ и директор на оперативната група за неидентифицирани въздушни инциденти, която изучава въздушни обекти, известни като НЛО, каза, че досега са получили 400 доклада за НЛО, 256 от които са били през последната година. Той смята, че това повишение до голяма степен се дължи на възхода на дроновете, по-качествените сензорни технологии, както и на факта, че стигмата около обявяването на подобни срещи вече не е толкова голяма. Брей каза също така, че е имало най-малко 11 случая, в които американски военни апарати избягват потенциален сблъсък с неидентифициран летящ феномен.

По време на изслушванията Брей показа два нови клипа на НЛО, които досега не са показвани публично. На един от тях, заснет от кабината на летателен апарат на военноморската флота, се вижда как малък сферичен обект преминава покрай прозореца.

Другото видео пък показва проблясващ летящ триъгълен обект, заснет с камера за нощно виждане. Брей обяснява, че в продължение на няколко години тези кадри не могат да бъдат обяснени, но впоследствие става ясно, че това е безпилотен дрон. Според него макар и повечето срещи с UAP да могат да бъдат обяснени, остават определен брой инциденти, които остават мистерия.

Можете да чуете цялото изслушване във видеото по-долу.

Източник: IFLScience