Хората, вярващи, че Земята е плоска, планират антарктическа експедиция до „края на света“

22 март 2019 г., 15:12
810

Снимка: Supreecha Samansukumal / Shutterstock

Поддръжниците на теорията, че Земята е плоска, планират експедиция през (или най-малкото към) Антарктика в желанието си да разкрият веднъж и за винаги „истината“ за нашата планета.

Как точно смятат да направят това? Все още не е съвсем ясно. По всичко личи обаче, че експедицията ще има за цел да адресира един от големите тотеми на теорията за плоската земя: Какъв е този южен полюс?

„За да приключим този дебат веднъж и завинаги, трябва просто да достигнем крайбрежието на Антарктика – коментира Джей Декасби, един от големите защитници на теорията за плоската Земя. – Ако можем да стигнем до него и да го заобиколим, ще докажем, че това са покрайнините на една плоска Земя и ще оборим всеки един аргумент, който култа към хелиоцентризма“.

Противоречивата YouTube звезда Логан Пол наскоро също изрази желанието си да пътува до края на Земята и е на път да представи документален филм на име "Плоската Земя: до ръба и обратно".

Виж още: 6 знаменитости, които са убедени, че Земята е плоска

Съществува обаче една малка пречка, а именно – Антарктическия договор от 1961 г., наложен от ООН. Той прави нелегални независимите и частни експедиции в Антарктика, но не забранява научните. Дали пътешествието на Декасби и Пол може да се определи като такова, вече е друг въпрос.

Защитниците на твърдението, че Земята е плоска, са убедени, че гигантска ледена стена обгражда Антарктика. Тя е няколко метра дебела и целта й е да пречи на изследователите да продължават напред.

Едва ли има нужда да ви казваме, че Антарктика е особено добре проучена вече близо един век. Мнозина са я прекосявали. На 14 декември 1911 г. експедицията, ръководена от норвежкия изследовател Руал Амундсен, е първата, която достига географския Южен полюс.

Източник: IFLScience

Коментари