Колкото и странно да звучи, дори и днес има хора, които вярват, че Земята е плоска. Въпреки купищата доказателства, конспиративната теория, че планетата ни наподобява Света на диска, има своята стабилна маса от привърженици. Те смятат, че всички сателитни снимки са фалшиви, а най-популярният им аргумент е, че линията на хоризонта е права, а не извита. Тази теория обаче изобщо не е резервирана за „класическите откачалки“. Зад нея застават и някои известни лица от развлекателната и спортна индустрия, показвайки, че векът на социалните мрежи и информацията е и златна ера за бабините деветини.

Кайри Ървинг

В началото на 2017 г. известният американски баскетболист заяви: „Това дори не е конспиративна теория. Земята е плоска. Земята е плоска. Тя е пред очите ни. Казвам ви, пред очите ни е. Лъжат ни.“ Ървинг повтаря същото пред медии неколкократно. Но през септември тази година той заяви, че всичко това е било „социален експеримент“, който „подлудил света“. Дали всичко е било на шега? Ха-ха, много смешно.

И още баскетболисти

Ървинг може и да се е шегувал, но е забележително колко негови колеги го подкрепят. Сред тях са Сами Уоткинс, Уилсън Чандлър и Дреймънд Грийн, който казва, че не знае дали Земята е плоска, но „би могла да бъде“. Шакийл О’Нийл също се включва в играта, подкрепяйки Ървинг, като по-късно настоява, че става дума за обикновена шега.

Фреди Флинтоф

Guliver / Getty Images

Флинтоф е също спортна звезда, особено във Великобритания, където крикетът е на почит. Днес той е известен като търсач на силни усещания и участва в хитова телевизионна поредица, с която обикаля света и изпробва различни екстремни спортове. Но колкото и да е добър в спорта, очевидно науката не му се удава. Наскоро в онлайн радио предаване на BBC 5 той изказа поредица от странни твърдения. Например: „защо, ако летиш с хеликоптер, земята не се приближава към теб, щом е кръгла?“ Или: защо водата стои неподвижна, докато се въртим из космоса (явно не познава гравитацията) и защо виждаме точката на лазера, който насочваме на голямо разстояние. Меко казано, странни аргументи.

„Средата е Северният полюс, от външната страна е Южният полюс, който е като голяма ледена стена – казва той. – Ето защо всички правителства вече имат бази на Южния полюс.“ Разбрахте ли?

B.o.B

Рапърът B.o.B е един от най-известните защитници на теорията, че Земята е плоска. В началото на 2016 г. той пише в Twitter няколко странни коментара, подкрепящи идеята. „Много хора са отблъснати от фразата „плоска земя“... но няма начин да видите всички доказателства и да не знаете... пораснете!“, пише той. – Независимо колко нависоко си... хоризонтът винаги е на нивото на очите... съжалявам, момчета... и аз не исках да вярвам.“

Това доведе до сега доста скандална „рап битка“ с астрофизика Нийл Деграс Тайсън, който лично се зае да опровергае B.o.B.