В последно време се появиха какви ли не теории на конспирацията – едни твърдят, че 5G ще ви убие, други – че птиците не са истински. Голяма част от тях се фокусираха върху пандемията от COVID-19 и ваксините, създадени, за да ни предпазят от нея. С други думи – всички те бяха леко мрачни и прекалено вредни, за да бъдат възприети като „забавни“.

Сега обаче дядото на конспиративните теории се завръща за едно последно унижение в социалните медии. Видеоклип, в който плоскоземец случайно доказва, че Земята е кръгла, бе споделен отново в Twitter.

В това видео плоскоземецът провежда един простичък експеримент – той изрязва дупка в две оградни пана точно на 5,18 метра над морското равнище. След това ги поставя на известно разстояние една от друга и пуска лъч светлина през дупките, която би трябвало да бъде уловена от камера от отсрещната страна.

Ако Земята беше плоска, а тя не е, плоскоземецът щеше да може да види как светлината преминава през двете дупки и попада в камерата му. Тъй като обаче тя не е плоска, той не би могъл да я види. Заради кривината на Земята ако иска да я зърне, светлината или трябва да се огъне, или да се извиси.

Разбира се, от светлината няма и следа до момента, в който неговият асистент не я вдига над главата му. След като плоскоземецът доказва без да иска кривината на Земята, той просто казва "интересно".

Плоскоземецът, заснет за документалния филм на Netflix "Behind The Curve", далеч не е единственият, който се разочарова, след като решава да докаже, че Земята е плоска. Един човек например взима нивелир на борда на самолет, а друг решава да промени живота си на 180 градуса и се присъединява към военноморските сили, за да достигне ръба на Земята.

Ако искате да докажете, че планетата е/не е плоска, има далеч по-лесни начини да проверите предпочитаната от вас хипотеза. Препоръчваме ви да направите свои собствени прости експерименти, преди да пристигне екипът на документалния филм.

Източник: IFLScience