Ето защо периферното ви зрение не става за нищо

11 април 2019 г., 15:23
861

Снимка: JStone / Shutterstock.com

GIF версия на Flashed Face Animation Effect се появи из интернет преди време и ни накара да си зададем следния въпрос: защо по дяволите тези лица изглеждат толкова гротескно и изкривено, когато не сме фокусирали върху тях? Невроучен има отговор на този въпрос и той вероятно има общо с липсата на информация, попадаща във визуалния ни кортекс. Ето какво казва Марк Чанзи по въпроса пред io9:

„Тъй като лицата са в периферията, мозъкът не разполага с достатъчно информация, за да осъзнае, че това всъщност различни души, които изникват пред очите ни един след друг. Това не е нещо особено естествено. Вместо това мозъкът предполага по-смисления вариант: че това е лице на един човек в периферията и промените по него се възприемат като различни лицеви емоции, свързани с онова преди него. Тези лицеви черти изведнъж стават драстични и наподобяват анимационен филм.“

Тази оптична илюзия е относително нова. Тя бе описана за първи път през 2012 г. от изследователи от Университета на Куинсленд, които са се натъкнали на нея съвсем случайно.

Ключови думи:
Коментари