Преди по-малко от 2000 години най-обикновен строител решава да надраска стената на къщата, върху която работи по онова време. При това без въобще да подозира, че един ден този банален графит ще промени учебниците по история и ще обърка учените.

Векове наред историците вярваха, че Везувий е унищожил Помпей на 24 август 79-а година (макар че напоследък тази дата се оспорва). Новооткрит графит, направен с въглен, обаче показва, че вулканичният апокалипсис, сполетял града, най-вероятно е настъпил през октомври същата година.

Виж още В Помпей чатили по стените на къщите

Ето какво е решил да напише работникът: „На 17 октомври той си позволи нескромно количество храна.“ Ако трябва да бъдем максимално прецизни, графитът гласи: „16-ият ден преди календите на ноември“, което според днешната календарна система съответства на 17 октомври. Изречението е изписано върху къща, която очевидно е била ремонтирана по онова време. Всичко това подсказва, че до средата на октомври 79-та година животът в Помпей е протичал както обикновено и градът все още не е бил залят от гореща вулканична лава.

„Тъй като графикът е направен с въглен, който е крехък и не би могъл да издържи дълго, най-вероятно текстът може да бъде датиран през октомври 79-а година. И по-точно – седмица преди вулканичната катастрофа, която, според новата хипотеза, е настъпила на 24-и октомври“, пишат археолозите в своето съобщение до медиите.

Първоначалната дата 24 август 79 г. е извлечена от записките на адвоката Плиний Млади. В писмо до римския сенатор Тацит той пише следното: 

„Уважаеми Тацит, искаш да ти разкажа за края на чичо ми, за да можеш да предадеш събитията с по-голяма точност. Аз оценявам това, защото предвиждам, че краят му, разказан от теб, ще бъде обвит със слава.

Той беше в Мизено и командваше лично флота. На деветия ден преди календите на септември, към седем часа майка ми го предупреждаваше, че облак с форма на дърво се вижда много добре. Като ерудиран човек той твърдеше, че този феномен трябва да се наблюдава отблизо. Той бързаше натам, откъдето другите бягаха, искаше да види всяко нещо с очите си. Пепелта падаше върху корабите и колкото по-близо бяха те, толкова по-плътна беше тя. Вече падаше пемза и черни камъчета, смачкани и стопени от огъня. /…/ В средата на Везувий, на много места, имаше огромни пламъци и огромни пожари, чиято светлина ставаше по-ярка в тъмнината на нощта.”

Учените обаче оспорват както датата, така и превода.

И преди тази находка много съвременни експерти са били особено скептични към твърдението, че Помпей е унищожен през август. Съществуват доказателства, според които Везувий не е изригнал през лятото. Така например археолози откриват свежи есенни плодове сред руините на града, както и улики, според които жителите са носили по-дебели дрехи по време на катаклизма (а не одежди, които се предполага, че човек би облякъл през едно средиземноморско лято).

Източник: iflscience