Археолози в Норвегия се натъкнаха на гроб на викингски воин на цели 1100 години. Интересното в случая е, че неговият стоманен меч е поставен на доста необичайно място – от лявата му страна.
На какво може да се дължи това? Защо не е от дясната му страна?

Популярна теория гласи, че викингите са възприемали отвъдното като огледален образ на реалния свят. Ето защо не е изключено човекът, който е погребал този воин, да е имал предвид именно това, коментира Реймънд Совадж, ръководител на проекта и археолог от Университетския музей на Норвежкия университет за наука и технологии. Според тази теория воинът вероятно е бил левичар  и е носил меча си на дясното си бедро. Ето защо близо 80-сантиметровото острие е поставено от неговата „огледална страна“, допълва Совадж. 

„По принцип мечовете във викингските гробове се поставят от дясно – казва Совадж пред Live Science. – Обикновено даден воин държи меча си от лявата си страна, за да може да го извади бързо с дясната. Това несъответствие - тоест, че викингите са погребали мечовете си от противоположната страна на тялото - е накарало някои археолози да вярват, че те са вярвали в огледален задгробен свят.

Викингите не са единствените, които са вярвали в огледалния задгробен живот. "Откриваме подобно понятие, което откриваме в поне няколко вярвания и религии и което съществува отвъд времето и пространството", коментира Совадж. 

Погребани заедно

Археолозите са открили този гроб на викингите и други в предпроект за строителство на пътища в село Виньеора, централна Норвегия. Досега екипите за разкопки са открили около 10 надгробни могили, които съдържат приблизително 20 гроба. Разкопките разкриват, че в една от могилите има 3 гроба. Единият е на воина с поставения от ляво меч (към него е имало и копие, брадва и кръглият метал, които викингите поставят в ценъра на щитовете си). Във втория гроб е имало широка брадва, а третият е бил пълен с артефакти, които принципно се асоциират с погребения на жени (включително овална брошка, ножици и мъниста).

"Все още не знаем каква точно е връзката помежду им, нито пък хронологията - коментира Совадж. - Хората в тези три гроба обаче най-вероятно са имали роднинска връзка. Във Виньеора виждаме, че е било важно да се лежи близо до предците. В скандинавското общество поклонението към предците е било важна част от ежедневието."

„В старите саги за викингите костите на предците са били разглеждани като притежаващи магически свойства, като например да дават на хората сила и да лекуват болести“, каза още той.

Източник: Live Science