След като в края на 2014 г. бе екзекутиран Чан Сон Тек, чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, държавните медии на КНДР се погрижиха да го изтрият изцяло от историята, премахвайки лицето му от всички онлайн архиви и снимки – досущ като в романа „1984” на Джордж Оруел.

Според британския вестник „Гардиън” това е най-мащабното изтриване, провеждано някога от държавната информационна агенция на КНДР и вестник „Родон Синмун”.

Но този случай далеч не е първият по рода си. Има още поне петима души, които различни политически водачи са се опитвали да заличат от историята.

Николай Ежов

След като е екзекутиран през 1940 г., Ежов, ръководител на съветската тайна полиция по време на най-жестоките и масови гонения и екзекуции, проведени от Сталин, мистериозно изчезва от снимките.  През 1938 г. Ежов е арестуван и обвинен в държавна измяна, превръщайки се по ирония на съдбата в жертва на същите свирепи мерки, които самият той е прилагал. Сталин бил известен с това, че елиминира всички следи от хората, които вече не са му полезни.

Йозеф Гьобелс

Гьобелс, министър на пропагандата в нацистка Германия, бил високо ценен от Хитлер заради неговия интелект, военен ентусиазъм и яростен антисемитизъм. Той бил един от малкото хора във „вътрешния кръг” на Хитлер, един от онези, на които той преди самоубийството си завещал да продължи нацистката политика и нейните антихуманни идеи.

Хитлер също бил известен с „изтриването” на хората, които са станали неудобни за него, но въпреки това не става ясно каква е причината Гьобелс да бъде премахнат от тази снимка, направена през 1937 в дома на режисьорката Лени Рифенщал.

Лев Троцки

Един от организаторите на болшевишката революция и влиятелна фигура в ранните дни на Съветския съюз, Троцки бил смятан за най-вероятният приемник на Ленин. Въпреки това, след смъртта на Ленин, Сталин надделява в борбата за тази позиция и Троцки е изключен от партията, изпратен в изгнание и накрая убит. На редица исторически снимки с Ленин, Троцки, както и други вече неудобни личности, като например Лев Каменев, са изличени. Именно тези случаи са намерили отражение в романа „1984”, където всички противни на властта факти и хора се изтриват от историята.