Със сигурност сте срещали хора, които на пръв поглед изглеждат добросърдечни и искрени, но под маската си крият егоистични намерения.

Като различите такова поведение, можете да се защитите и да поддържате автентични взаимоотношения.

1. Прекомерно ласкателство

Манипулативните личности често използват прекомерно ласкателство, за да спечелят хората. Съвсем естествено е приятелите и семейството да си правят комплименти, но манипулаторът явно прекалява, особено, когато иска нещо в замяна.

2. Чувство за вина

Тези хора имат начин да ви накарат да се чувствате виновни, дори ако не сте направили нищо лошо. Те могат да играят ролята на жертва или неусетно да намекнат, че им дължите за всички „добри“ неща, които са направили за вас в миналото.

3. Ограничаване на информация или на обич

Манипулативните хора понякога могат да задържат информация, за да получат влияние. Те също така използват обичта като инструмент, като я дават или взимат в зависимост от това, какво искат да постигнат.

4. Прави се на глупак

Някои манипулатори се преструват, че не разбират ситуацията, за да избегнат отговорност. Като действат така, сякаш са объркани или не осъзнават последствията от действията си, те могат да избегнат последствията.

5. Постоянна смяна правилата на играта

Точно когато мислите, че сте изпълнили техните нужди или изисквания, те ги променят. Почти невъзможно е да им се угоди. Тази тактика ви принуждава постоянно да търсите начини да спечелите тяхното одобрение.

Източник: cluber.com.ua