Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо заболяване. Именно поради тази причина решихме да разгледаме най-необичайните от тях, за да докажем колко мистериозен е всъщност човешкият мозък.

Синдромът Квазимодо

Огледалната наркомания понякога се превръща в синдром на Квазимодо - болест, която се характеризира с хроническо недоволство от себе си. Човек започва да се смята за грозен и непрестанно си прави пластични операции, за да коригира недостатъците, които смята, че има. Повечето от болните не са доволни от резултатите на интервенциите и се подлагат на нови и нови. Ако състоянието се влоши, може да прерасне и в дисморфофобия – заболяване, което се изразява с невротичен страх от физическите недостатъци, повече от които всъщност не са реални, а мними. Изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло сочи, че 14% от населението на земята страда от тази болест.

Еротомания

Хората, страдащи от еротомания, са убедени, че някой е влюбен в тях (обикновено става дума за човек с много по-висок социален статус, например звезда). Тези конкретни пациенти са сигурни, че въображаемите им обожатели демонстрират привързаността си към тях чрез специални жестове, тайни сигнали, телепатия или кодирани съобщения в медиите. Трудно е да се преодолее това заболяване – дори и ако предполагаемият обожател заяви директно „не“. Пациент с еротомания ще интерпретира това като част от стратегията, според която връзката трябва да се скрие от обществото.

Синдром на Капграс

Синдромът на Капграс, наричан още синдром или заблуда на двойниците е състояние, при което засегнатия смята, че един или повече от близките му са заменени с непознати двойници, като той отказва да приеме повече тези хора за свои близки, опитва се да ги прогони и дори в повечето случаи се обръща към полицията. Това състояние засяга най-често жени, като в някои случаи засегнатите на моменти губят усещане за собствената си идентичност, като това става най-вече, когато се погледнат в огледалото.

Това заболяване често върви ръка за ръка с шизофренията.