Изглежда, че COVID-19 – вирусната инфекция, предизвикана от новия коронавирус, не може да бъде предавана от бременните жени на новородените си при самото раждане. Това сочи ново изследване, проведено от китайски професори. Четири бебета, родени от заразени с COVID-19 жени в болница в Ухан, Китай (епицентъра на заразата) не показват признаци на инфекция и днес са съвсем здрави.

В момента на създаване на този материал са потвърдени над 173 хил. случая на коронавирус. Над 6600 души са починали. Повечето от тях са регистрирани в Китай. Според най-новите изследвания, публикувани от Световната здравна организация (СЗО), около 3,4 процента от случаите с COVID-19 имат фатален изход, макар че тази статистика продължава да варира с получаването на нови данни от целия свят.

Изследването, публикувано във Frontiers in Pediatrics, е вторият научен труд по темата, който показва, че не съществуват доказателства, които да подкрепят твърдението, че инфекцията по време на бременност се предава непосредствено на детето. Важно е обаче да отбележим, че проучването се базира единствено на наблюдения. И четирите майки са проявявали симптоми на COVID-19 по време на третия триместър, включително температура, кашлица, умора и главоболие. Една от тях дори е усещала намалено движение на плода в утробата, докато друга е имала затруднения с дишането. Дори на фона на това три от майките раждат успешно посредством цезарово сечение, докато третата – по естествен път.

Китайските лекари препоръчват цезаровото сечение в подобни ситуации. Според тях рискът на предаване на вируса при него е по-нисък.

Източник: IFLScience