Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето с единадесет процента и представлява по-голяма опасност за здравето на този орган, отколкото общото тегло, сочат данни от проучване на британски кардиолози, цитирани от "Дейли мейл".

Изследването е направено от специалисти от Оксфордския университет. 

Кардиолозите са изследвали връзката между обиколката на талията и състоянието на сърцето при 430 хиляди британци на възраст между 40 и 70 години. Проучването е продължило 13 години. 

Всеки пети от хората с най-широка талия е 3,21 пъти по-склонен да получи проблеми със сърцето в сравнение с всеки пети с най-тънка талия, сочат данните. Сред често срещаните проблеми са сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт или нарушен ритъм.

Хората с най-голям индекс на телесна маса, който отчита теглото и височината, обаче са само 2,65 пъти по-склонни към подобни проблеми в сравнение с тези с най-малък. Всяка допълнителна единица към този индекс увеличава вероятността за сърдечна недостатъчност с 9 процента.

Водещият учен д-р Айодипупо Огунтаде съветва да се измерва талията всяка година, за да се следи риска за сърдечното здраве. 

Резултатите от проучването са представени на проведен в Барселона конгрес на европейски кардиолози.