В четвъртък Великобритания стана първата страна, която одобри хапче срещу COVID-19. То е предназначено за перорална употреба, разработено от Merck (съвместно с Ridgeback Biotherapeutics )и може да помогне на хора със средни и тежки симптоми на заболяването.

„Днес е исторически ден за нашата държава, тъй като Великобритания е първата, която одобрява антивирусно хапче, което може да бъде приемано у дома за лечение на COVID-19 - заяви здравният министърът на здравеопазването Саджид Джавид. – То ще промени правилата на играта за най-уязвимите и имуносупресираните, които скоро те ще могат да получат това революционно лечение.“

Антивирусното хапче, наречено молнупиравир, функционира на следния принцип – то намалява способността на вируса да се възпроизвежда, като по този начин забавя заболяването.

По време на клиничните изпитания, лекарството, което първоначално е било разработено за лечение на грип, е показало, че намалява риска от хоспитализиране или смърт с около 50%, предава БНР. То е първото орално антивирусно лекарство за COVID-19 и атакува ензима, който вирусът използва да произвежда свои копия, като внася изменения в неговия генетичен код. Чрез обуздаване на мултиприцирането на вируса, неговите нива в организма остават ниски и се намалява силата на заболяването.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за "лечение на лек до умерен COVID-19 при възрастни с положителен тест и с "поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване".

Британският регулатор за лекарствата обяви, че хапчето може да се предписва на хора, които имат лека или средна степен на заразяване и имат поне един рисков фактор за развиване на сериозно заболяване, като наднормено тегло, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу COVID-19 на компанията.